Ακόμη μια έρευνα που εστιάζει στον κίνδυνο που ελλοχεύει για την καρδιά από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος. Οι άνδρες που τρώνε συχνά προϊόντα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος (λουκάνικα, αλλαντικά κλπ.) αυξάνουν τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, που τελικά θα αποβεί και μοιραία, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές. Και μάλιστα όσο πιο μεγάλη η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι άνδρες που έτρωγαν καθημερινά 2 με 3 φέτες αλλαντικών (π.χ. σαλάμι) ή την αντίστοιχη ποσότητα άλλων προϊόντων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος φάνηκε ότι είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια και ότι ήταν γι’ αυτούς 2 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτήν, σε σχέση με άνδρες που έτρωγαν λιγότερες από μία φέτα αλλαντικού ή την αντίστοιχη ποσότητα άλλων προϊόντων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος καθημερινά.

Από την άλλη πλευρά, δεν βρέθηκε καμία τέτοια συσχέτιση για όσους κατανάλωναν μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (π.χ. χοιρινό, μοσχάρι, μοσχαρίσιος κιμάς).

Αυτό που συστήνουν ο ειδικοί είναι να αποφεύγουμε, αν είναι δυνατόν και τελείως, την κατανάλωση προϊόντων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και να περιορίσουμε στη 1 με 2 μερίδες την εβδομάδα, ή και ακόμα λιγότερο αν μπορούμε, το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας που τρώμε.

Το μεγάλο πρόβλημα με τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος είναι ότι περιέχουν συντηρητικά, αλάτι και άλλα πρόσθετα που κάνουν κακό στην υγεία. Επίσης, συχνά οι μέθοδοι επεξεργασίας τους είναι επιβαρυντικές για την υγεία (π.χ. καπνιστά κρέατα).

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από 37000 άνδρες ηλικίας από 45 ως 79 ετών χωρίς κανένα ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακών προβλημάτων ή καρκίνου. Αφού τους έγιναν ερωτήσεις σχετικά με τα κρέατα, επεξεργασμένα και μη, που κατανάλωναν, οι επιστήμονες τους παρακολούθησαν από το 1998 μέχρι τη στιγμή που διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια ή πέθαναν ή διαφορετικά μέχρι το 2010.

Συνολικά σχεδόν 2.900 άνδρες διαγνώστηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια και 266 πέθαναν από αυτήν. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα βρουν αντίστοιχα αποτελέσματα αν κάνουν την έρευνα σε γυναίκες.

Εκπρόσωποι της βιομηχανίας επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος αντέδρασαν τονίζοντας ότι οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι πιο περίπλοκες και ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σχέση αιτίου – αποτελέσματος, ανάμεσα στην κατανάλωση προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος και στην καρδιακή ανεπάρκεια. Άλλοι, ανεξάρτητοι επιστήμονες, συμφώνησαν ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μία άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση προϊόντων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και την καρδιακή ανεπάρκεια, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, αλλά ότι μπορούμε να μιλάμε για κάποια συσχέτιση.