Οι καύσωνες φαίνεται να συνδέονται με αύξηση των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Epidemiology».

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 300.000 γεννήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μόντρεαλ μεταξύ 1981-2010, τα οποία στη συνέχεια συνέκριναν με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι σε γυναίκες που βρίσκονταν στην 37η ή 38η εβδομάδα κύησης, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού αυξανόταν κατά 17% όταν είχαν προηγηθεί τρεις ημέρες με θερμοκρασίες από 32C και πάνω. Μάλιστα, όταν οι θερμοκρασίες αυτές διαρκούσαν από τέσσερις έως επτά ημέρες, ο κίνδυνος έφτανε στο 27%. Ωστόσο δεν φάνηκε να επηρεάζεται ο τοκετός των γυναικών που δεν είχαν περάσει την 37η εβδομάδα κύησης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται την 37η ή 38η εβδομάδα κύησης υποφέρουν από περισσότερα αναπνευστικά προβλήματα.

Η επικεφαλής συγγραφέας της παραπάνω έρευνας, δρ. Nathalie Auger από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι «μελέτες δείχνουν ότι το στρες που προκαλεί στον οργανισμό η θερμότητα, αυξάνει τη συσταλτικότητα της μήτρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου οι μηχανισμοί θερμορρύθμισης του σώματος είναι λιγότερο αποτελεσματικοί. Επίσης, είναι πιθανό η αφυδάτωση λόγω ζέστης να μειώνει την παροχή αίματος στη μήτρα, οδηγώντας σε αύξηση της έκκρισης ορμονών της υπόφυσης που προκαλούν τον τοκετό».