Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι η πρόχειρη και πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να διαταράξει την αίσθηση της όσφρησης.

Σύμφωνα με τα πειράματα που διεξήγαγαν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι εκείνα που τρέφονταν καθημερινά επί έξι μήνες με μια κατεξοχήν πρόχειρη διατροφή δεν είχαν την ικανότητα να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες μυρωδιές, έχοντας χάσει περίπου το 50% των νευρώνων που εμπλέκονται στην αναγνώριση των οσμών.

Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές κατάφεραν να δείξουν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στην κακή διατροφή και την λειτουργία της όσφρησης.

Επιπρόσθετα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και όταν τα πειραματόζωα μπήκαν σε δίαιτα και επανήλθαν στο φυσιολογικό τους βάρος, η αίσθηση της όσφρησής τους παρέμενε μειωμένη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of Neuroscience.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο η άσκηση μπορεί να μειώσει την αρνητική επίδραση της κακής διατροφής στην όσφρηση, καθώς και κατά πόσο το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να προκληθεί από μια διατροφή με πολλή ζάχαρη.