Το βιβλίο με τίτλο «Σταμάτα να τρως» από τις εκδόσεις Κέλευθος συνδυάζει το μυθιστόρημα με τον διατροφικό οδηγό, τη δίαιτα με την ψυχολογία και μιλάει στην καρδιά των ανθρώπων –κυρίως των γυναικών- που κάνουν μια ζωή δίαιτα, χωρίς αποτέλεσμα. Η συγγραφέας, Ιωάννα-Άννα Λάκα, μάς δίνει μια μικρή γεύση του βιβλίου. Μυθιστόρημα & διατροφικός οδηγός μαζίΕίχα βαρεθεί κάθε καλοκαίρι να πηγαίνω στην παραλία και στο ένα χέρι να κρατάω ένα μυθιστόρημα και στο άλλο έναν οδηγό διατροφής. Γιατί πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την εμφάνιση και την υγεία μας. Έτσι, αποφάσισα να παντρέψω το μυθιστόρημα με τον οδηγό διατροφής, ώστε όλοι οι αναγνώστες διαβάζοντας την ιστορία να βρίσκουν και τις πολύτιμες συμβουλές του συνεργάτη μου διατροφολόγου, Γιάννη Καρδασάκη. Νομίζω πως απέδωσα με ρεαλιστικό τρόπο το πρόβλημα της λάθος νοοτροπίας που έχουμε οι περισσότερες γυναίκες, ώστε να διαβάζεται με μια ανάσα. Το «Σταμάτα να τρως», λοιπόν, είναι ένα πάντρεμα πληροφοριών και ψυχαγωγίας.

Μια ζωή δίαιτα!Από μικρό παιδί πάντα έμπαινα στη διαδικασία να κάνω δίαιτα για να χάσω ένα κιλό, δύο, τρία… Όμως, όπως οι περισσότερες γυναίκες, ήμουν σε λάθος δρόμο. Υπήρχαν μέρες που έτρωγα μόνο ένα παξιμάδι με το σκεπτικό ότι θα αδυνάτιζα. Τελικά, μετά από πολλές συζητήσεις με ειδικούς κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μόνο με σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, και όχι με εξαντλητικές δίαιτες, μπορείς να πετύχεις αυτό που θέλεις. Γι’ αυτό, μην παραμυθιάζεστε. Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας μαζί με τη σωστή διατροφή και θα φτάσετε στο στόχο σας. Άλλωστε, αυτό είναι και το νόημα του βιβλίου.

Τι μας απομακρύνει από το στόχο μας;Αποφάσισα να το γράψω το «Σταμάτα να τρως» όταν είδα ότι οι περισσότεροι από εμάς ποτέ δεν φτάνουμε στο στόχο τους. Κατάλαβα ότι ο στόχος πραγματοποιείται μόνο αν το πιστέψεις πραγματικά και το κυριότερο, αν πιστέψεις στον ίδιο σου τον εαυτό. Βέβαια, για να το καταφέρεις αυτό, πρέπει πολλές φορές πρώτα να καταρρεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να έχεις δύναμη ψυχής και αυτοπεποίθηση, γιατί πολλοί θα είναι αυτοί που θα σε επικρίνουν. Εσύ, όμως, θα πρέπει να συνεχίσεις και στο τέλος να πεις ένα μεγάλο «μπράβο» στον εαυτό σου.

Τι είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία;Αν μάθεις στη ζωή σου να διαχειρίζεσαι σωστά και ισορροπημένα τα συναισθήματά σου και τη διατροφή σου, τότε φτάνεις στην επιτυχία. Πολύ σημαντικό κίνητρο είναι οι προσωπικές σχέσεις. Όταν αγαπάς τον εαυτό σου και αποδέχεσαι τα συναισθήματά σου, τότε διεκδικείς πιο εύκολα ό,τι εσύ έχεις επιλέξει. Αν όντως θέλεις πολύ να φτάσεις στην επιτυχία, πρέπει να υποστείς τη στέρηση, να υπομείνεις τις τύψεις από τυχόν παρασπονδίες στη διατροφή σου και να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου. Υπάρχει ένα συναίσθημα που σίγουρα δεν το έχεις νιώσει τόσα χρόνια που υποκύπτεις στην ευκολία του ανθυγιεινού φαγητού: «Το συναίσθημα της νικήτριας».

Τελικά, γιατί οι γυναίκες θέλουν να είναι αδύνατες;Φυσικά η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για τους άνδρες. Να θυμόμαστε, όμως, όλοι ότι η εξωτερική αλλαγή συνεπάγεται απαραίτητα την εσωτερική αλλαγή. Αυτό που ακτινοβολεί προς τα έξω αντικατοπτρίζει το μέσα μας. Το μυστικό για να είμαστε αδύνατες, που βρίσκεται μέσα στο βιβλίο, δεν είναι κάτι μαγικό. Απλώς προϋποθέτει κατανόηση των αδυναμιών μας, προσπάθεια να τις ξεπεράσουμε και άνοιγμα στην εμπειρία της ζωής. Άρα, ζήσε! Αφέσου στην αλλαγή και καλωσόρισέ τη! Βρες τον εαυτό σου! Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό για να είμαστε όπως φανταζόμαστε τον εαυτό μας. Καλό μας ταξίδι!