Τα παιδιά πρέπει να λύνουν sudoku και σταυρόλεξα για να βελτιώσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι η επίλυση sudoku βελτιώνει τη μνήμη τους, τα σταυρόλεξα τη λεκτική τους ικανότητα και τα παιχνίδια λέξεων την εκμάθηση λεξιλογίου.

Ωστόσο, όπως τονίζει η έκθεση «Puzzles in Education» επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, αν και το 75% των δασκάλων χρησιμοποιεί κάποιας μορφής παζλ στα μαθήματά του, αυτά συχνά αντιμετωπίζονται ως ένας τρόπος για να ενισχύσουν τη συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα και όχι ως ένας τρόπος για να βελτιωθεί η διαδικασία εκμάθησης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα «παιχνίδια» αυτά έχουν πολλά ψυχολογικά και γνωστικά οφέλη για τους μαθητές, καθώς μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην εκμάθηση ορολογίας και λεξιλογίου, στην καλλιέργεια αφηρημένης σκέψης και στην απομνημόνευση δεδομένων. Για παράδειγμα, το Sudoku είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη διδασκαλία των μαθηματικών και της επιστήμης, αν γίνουν σε αυτό μερικές προσαρμογές, όπως η χρήση χημικών συμβόλων αντί για αριθμούς. Τα παιχνίδια λέξεων συνίστανται για την εκμάθηση συγκεκριμένων θεμάτων, ιδιαίτερα όταν απαιτείται η γνώση ορολογίας ή λεξιλογίου και τα σταυρόλεξα βοηθούν στην καλλιέργεια λεκτικής ευφράδειας, βελτιώνουν τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: