Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς, όπου εκτέθηκαν 65 νυφικά, δημιουργίες ιστορικών ελληνικών οίκων (Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης) και διεθνών ονομάτων του χώρου (Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms, Etienne Brunel). Κομψά και περίτεχνα νυφικά του 19ου αιώνα, πρωτοποριακές δημιουργίες σύγχρονων σχεδιαστών και εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα – όλα από δωρεές.

Στη νέα έκθεση θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό άλλα 35 νυφικά, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1898 έως το 1997 μεταξύ των οποίων δημιουργίες οίκων υψηλής ραπτικής – του Γιάννη Βούρου, του Κώστα Μαυρόπουλου και της Λουκίας) – των οίκων νυφικών Νταίζης Αντωνοπούλου και «Μπουμπού» καθώς και των  εργαστηρίων ραπτικής «Νίτσα», «Ελευθερία» και  Κεχάεφ.

Το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την έκθεση προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, τα Φωτογραφικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και τους πολυάριθμους φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των διοργανωτών για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.

*Η έκθεση συνοδεύεται από εμπλουτισμένο κατάλογο.


*Για τους φίλους από την Αθήνα, για τα εγκαίνια της έκθεσης στις 6 Σεπτεμβρίου θα αναχωρήσει πούλμαν στις 12 το μεσημέρι από τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη με κατεύθυνση το Φουγάρο και στις 9 μ.μ. το πούλμαν θα ξεκινήσει από το Φουγάρο για να επιστρέψει στην Αθήνα (σταθμός Κατεχάκη).  Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. 

Κρατήσεις θέσεων: Ευγενία Παπανικολοπούλου, Τηλ. 210 7400140, Email: evgenia@fougaro.gr  

*Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνάντηση της Ενδυματολογικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) [7-10 Σεπτεμβρίου (Φουγάρο, Ναύπλιο) και 11-13 Σεπτεμβρίου (Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Αθήνα)] με θέμα «Η πολιτική του ενδύματος». Την οργάνωση έχει αναλάβει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και η Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, με την υποστήριξη της Ελληνικής Επιτροπής του ICOM και του Φουγάρου.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ: Μουσείο «Β. Παπαντωνίου», Βασ. Αλεξάνδρου 1 – 211 00 Ναύπλιο

τηλ.: 2752 0 28947 – Fax: 2752 0 27960