Το «κλειδί» της μακροζωίας είναι η περίμετρος της μέσης σας να μην ξεπερνάει το μισό του ύψους σας, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο City. Όπως υποστηρίζουν κατασκεύασαν μια απλή φόρμουλα, που μπορεί να προβλέψει πόσα χρόνια ζωής θα χάσει κάποιος εξαιτίας των παραπανίσιων κιλών και ισχύει ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο ή εθνικότητα.

Υπολόγισαν, λοιπόν, ότι αν η περίμετρος αυτή είναι ίση ή μικρότερη από το μισό του ύψους μας, τότε θα φτάσουμε το μέσο όρο ζωής, που σήμερα είναι περίπου τα 81 χρόνια. Ωστόσο, λίγα επιπλέον εκατοστά στην περιοχή της κοιλιάς, θα μας στοιχίσουν μερικούς μήνες ή ακόμα και χρόνια ζωής. Για παράδειγμα, μια μέση γυναίκα 30 ετών με ύψος περίπου 1,60 θα πρέπει να έχει περίμετρο μέσης ίση ή μικρότερη των 81 εκατοστών. Αν, ωστόσο, στην ίδια γυναίκα η περίμετρος μέσης αυξηθεί, φτάνοντας τα 97 εκατοστά, τότε θα χάσει περίπου 1,4 χρόνια ζωής. Όσο για τους άνδρες, ένας μέσος τριαντάρης με ύψος 1,78 θα πρέπει να έχει περίμετρο μέσης ίση ή μικρότερη με 89 εκατοστά. Αν, τώρα, η περίμετρος αυξηθεί, φτάνοντας τα 106 εκ., τότε θα χάσει περίπου 1,7 χρόνια ζωής.

Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά το νούμερο γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, αν κάποιος είναι παχύσαρκος. Έτσι, στα παραπάνω παραδείγματα, αν η γυναίκα έχει περίμετρο μέσης 130 εκ. μπορεί να πεθάνει 10,6 χρόνια νωρίτερα και αν ο άνδρας έχει περίμετρο μέσης 142 εκ. μπορεί να πεθάνει 20,2 χρόνια νωρίτερα

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η περίμετρος μέσης είναι ένας σημαντικός δείκτης υγείας, καθώς δείχνει το ποσό λίπους στην κοιλιά, το οποίο συνδέεται με την εκδήλωση υψηλής χοληστερόλης, διαβήτη και καρδιακής νόσου. Μάλιστα, θεωρούν την αναλογία μέσης-ύψους πιο αξιόπιστο δείκτη παχυσαρκίας από ότι το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που χρησιμοποιείται ευρέως από τους γιατρούς.