Νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», δείχνει ότι τα παιχνίδια δράσης βελτιώνουν πέρα από τις ικανότητες που άμεσα εμπλέκονται σε αυτά (π.χ. αντανακλαστικά) και τις ικανότητες μάθησης εν γένει.

«Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι όσοι επιδίδονται σε αυτού του είδους τα παιχνίδια υπερέχουν σε αρκετές εργασίες. Τώρα με τη μελέτη αυτή φαίνεται ότι υπερέχουν, επειδή μαθαίνουν ευκολότερα και ότι είναι καλύτεροι μαθητές, επειδή παίζουν παιχνίδια δράσης με γρήγορο ρυθμό», εξηγεί η Daphne Bavelier, ερευνήτρια στον τομέα των νευροεπιστημών και των γνωστικών επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Σύμφωνα με την Bavelier, ό,τι και να κάνουμε στην καθημερινότητά μας (π.χ. παρακολουθούμε μια συνομιλία, οδηγούμε το αυτοκίνητο, εκτελούμε μια χειρουργική επέμβαση), ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, κάνοντας συνεχώς προβλέψεις για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Προκειμένου, όμως, να ακονίσει αυτήν την ικανότητά του, φτιάχνει συνεχώς μοντέλα (πρότυπα) του κόσμου. Όσο καλύτερα είναι φτιαγμένα τα μοντέλα αυτά τόσο καλύτερα αποδίδουν. Τα βίντεοπαιχνίδια δράσης φαίνεται, λοιπόν, να βοηθούν στην δημιουργία καλύτερων μοντέλων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η βελτίωση των επιδόσεων των gamers έχει μεγάλη διάρκεια. Αρκετούς μήνες μετά τις αρχικές μετρήσεις, οι συμμετέχοντες πέρασαν ξανά από σχετικές δοκιμασίες και βρέθηκε ότι εκείνοι, που έπαιζαν τα παιχνίδια αυτά, εξακολουθούσαν να αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (δηλαδή τους συμμετέχοντες, που δεν έπαιζαν παιχνίδια), γεγονός που δηλώνει ότι διατηρούσαν την ικανότητά τους να «φτιάχνουν» καλύτερα πρότυπα.