Έχει διαπιστωθεί ότι το φυσικό φως βελτιώνει τον ύπνο και κάνει ευκολότερη τη διαχείριση του στρες. Για την ακρίβεια, μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στο φυσικό φως κάνει τους κιρκαδικούς ρυθμούς (το βιολογικό ρολόι) του οργανισμού να δουλεύουν καλύτερα. Όταν οι ρυθμοί αυτοί διαταράσσονται, το αποτέλεσμα είναι η παχυσαρκία και η εμφάνιση πολλών και σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη αυτά, γνωστή αρχιτεκτονική εταιρεία στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι έχει σκοπό να σχεδιάσει γυάλινες κατοικίες. Με βάση τα πρώτα σχέδια, οι κατοικίες αυτές, που θα «πλημμυρίζουν» με φυσικό φως, θα έχουν συνολικό εμβαδόν 485 τ.μ. και θα είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένες από ειδικά επεξεργασμένο γυαλί τελευταίας τεχνολογίας. Η κατασκευή τους θα ολοκληρώνεται σε διάστημα μόλις 4 εβδομάδων και θα είναι τέτοια, ώστε στο εσωτερικό τους η θερμοκρασία να παραμένει σε ιδανικά για τον ανθρώπινο οργανισμό επίπεδα. Επιπλέον, θα είναι οικολογική, ώστε να μην επιβαρύνει το περιβάλλον.

Μάλιστα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ιδιωτικότητα των ενοίκων, οι αρχιτέκτονες έχουν προβλέψει οι διάφανες επιφάνειες να αποκτούν μια ειδική απόχρωση, που θα εμποδίζει τα αδιάκριτα βλέμματα. Οι ιδιοκτήτες με έναν ειδικό μηχανισμό, ο οποίος θα στηρίζεται στις αρχές της νανοτεχνολογίας, θα μπορούν -μέσω του smartphone τους- να σκουραίνουν τις γυάλινες επιφάνειες ολόκληρης της κατοικίας.

Όσο για την τοποθεσία, οι ειδικοί τονίζουν ότι παίζει καθοριστικό ρόλο και ότι οι ιδιοκτήτες οφείλουν να σκεφτούν σοβαρά την παράμετρο αυτή πριν αποφασίσουν να «παραγγείλουν» ένα διάφανο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση μια γυάλινη κατοικία είναι περισσότερο ηλιόλουστη από μια συμβατική, ωστόσο είναι άλλο να βρίσκεται κοντά σε ένα πολυσύχναστο πάρκο και άλλο να είναι κατασκευασμένη μέσα στη φύση. Και επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο όλες οι διάφανες κατοικίες να χτιστούν στην εξοχή, τα αρχιτεκτονικά σχέδια περιλαμβάνουν την κατασκευή τους ακόμη και πάνω σε ταράτσες κτιρίων.

Οι υπεύθυνοι της αρχιτεκτονικής εταιρείας δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη το κόστος των σπιτιών αυτών ούτε και το πότε αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή τους.