Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο St Andrews διερεύνησαν την αντίληψή μας – αλλά και τα στερεότυπα – για την αρρενωπότητα και διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που φαίνονται πιο ψηλοί και πιο βαρείς, όπως ο κινηματογραφικός Thor Chris Hemsworth και ο Leonardo di Caprio, αλλά και ο Aston Cutcher ή ο Ryan Gosling χαρακτηρίζονταν πιο αρρενωποί, παρότι το πρόσωπό τους έχει πιο γλυκά ή θηλυκά χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Iris Holzleitner από το εργαστήριο μελέτης της αντίληψης του Πανεπιστημίου εξηγεί ότι η αρρρενωπότητα έχει ισχυρή επίδραση στην ελκυστικότητα, καθώς και σε πλήθος άλλων παραμέτρων, όπως η ηγεσία και η εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι είναι σημαντικό να μελετηθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες χτίζονται τα στερεότυπα περί αρρενωπότητας.

Με δεδομένο ότι προηγούμενες έρευνες που εστίαζαν στη μελέτη της αρρενωπότητας κρίνοντας μόνο από το πρόσωπο, δεν κατάληγαν σε πολύ ικανοποιητικά συμπεράσματα, οι ερευνητές θέλησαν να διευρύνουν τα κριτήρια. Στο πλαίσιο της έρευνας λοιπόν ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν βάσει των χαρακτηριστικών του προσώπου, το ύψος και τη δύναμη των ανδρών τους οποίους έβλεπαν σε φωτογραφίες.

Η ενδιαφέρουσα παρατήρηση των ειδικών ήταν ότι οι συμμετέχοντες έτειναν να αποδίδουν περισσότερους πόντους και δύναμη στους άνδρες των φωτογραφιών βασιζόμενοι αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Το μακρύ πρόσωπο λόγου χάρη, θεωρείται ότι χαρακτηρίζει ψηλούς και δυνατούς άνδρες, οπότε σύμφωνα με τον καθηγητή David Perrett από το τμήμα Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών που συμμετείχε στην έρευνα «στη θέα δύο εξίσου ψηλών ανδρών, όταν ο ένας από τους δύο έχει λίγο πιο μακρύ πρόσωπο, τείνουμε να τον θεωρήσουμε και πιο ψηλό.»

Οι ερευνητές παρατήρησαν λοιπόν ότι τείνουμε να εξάγουμε συμπεράσματα για το ύψος και το βάρος των ανδρών με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους καθώς και ότι τους άνδρες τους οποίους εκλαμβάνουμε ως πιο ψηλούς και δυνατούς τους θεωρούμε και πιο ελκυστικούς.

Photo Credits: Chris Hemsworth , Featureflash / Shutterstock.com Leonardo Dicaprio, Featureflash / Shutterstock.com Ryan Gosling, Featureflash / Shutterstock.com