Γυναίκες προγραμματίστε τη διακοπή του καπνίσματος πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και αμέσως μετά την ωορρηξία! Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα στεφτούν με 100% επιτυχία, εντούτοις σύμφωνα με σχετική έρευνα σε 34 άνδρες και γυναίκες που κάπνιζαν περισσότερα από 15 τσιγάρα την ημέρα, παρατηρήθηκε ότι στις γυναίκες οι ορμονικές διακυμάνσεις στην διάρκεια του μηνιαίου κύκλου επηρεάζουν την ένταση των συμπτωμάτων στέρησης της νικοτίνης. Επομένως, ανάλογα με τη φάση του κύκλου, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να γίνει δυσκολότερη ή πιο εύκολη.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Psychiatry Journal φαίνεται ότι η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης μπορεί να εντείνει τα συμπτώματα στέρησης και να ενεργοποιήσει τη δραστηριότητα των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη λαχτάρα για τσιγάρο.

Γι’ αυτό και σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Adrianna Mendrek φαίνεται ότι ίσως η καλύτερη στιγμή για να προγραμματίσει μια γυναίκα τη διακοπή του καπνίσματος είναι αμέσως μετά την ωορρηξία και σε αναμονή της επόμενης περιόδου όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι αυξημένα.

Οι ερευνητές βέβαια, αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία της διακοπής του καπνίσματος σχετίζονται με πλήθος παραγόντων (θέληση, αριθμός τσιγάρων, προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες κτλ.) σε κάθε περίπτωση όμως προσδοκούν ότι τα συμπεράσματα της έρευνάς τους θα βοηθήσουν τις γυναίκες να προγραμματίσουν σωστά πότε να σβήσουν το τελευταίο τσιγάρο.