Οι τριανταφυλλιές αποτελούν το στολίδι κάθε κήπου, παρόλο που αρκετοί δυσκολεύονται στη φροντίδα τους. Παρακάτω θα δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να φροντίσουμε τις τριανταφυλλιές μας χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

– H φύτευση της τριανταφυλλιάς γίνεται όλο το χρόνο, όταν πρόκειται για μεταφύτευση από γλάστρα. Όταν όμως πρόκειται για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, πρέπει να γίνεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Συνήθως χρησιμοποιούμε κλαδί ενός έτους ή τεμάχιο αυτού ή τμήμα ρίζας. Τα αποκτώμενα φυτά είναι όμοια με εκείνα από τα οποία προέρχονται.
– Tο κλίμα της χώρας μας είναι ιδανικό για τις τριανταφυλλιές, σε ότι αφορά τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθοφορία του φυτού.
– Oι τριανταφυλλιές, χρειάζονται αρκετό πότισμα μόνο την πρώτη χρονιά εγκατάστασης, διότι οι ρίζες είναι μικρές και αδύναμες.
– Kατά τη διάρκεια τής καλλιεργητικής περιόδου πρέπει να πραγματοποιούνται ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και θειάφι. Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι: – το ιώδιο της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και αναγνωρίζεται από το λευκό επίχρισμα, αλευρώδους μορφής που αφήνει στα φύλλα. – και οι μαύρες κηλίδες πάνω στα φύλλα που αργότερα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Αυτή η ασθένεια παρουσιάζεται όταν ο καιρός είναι πολύ βροχερός.

Οι εχθροί της τριανταφυλλιάς είναι η μελίγκρα και οι διάφορες αφίδες που τρέφονται από τους χυμούς των νεαρών βλαστών με αποτέλεσμα να παραμορφώνουν το φυτό.
– για να πετύχουμε μέγιστη ανθοφορία, καλό είναι να εμπλουτίζουμε το έδαφος με οργανική ουσία πριν την άνοιξη. Από την άνοιξη έως το καλοκαίρι μπορούμε να χρησιμοποιούμε λιπάσματα τύπου 20-20-20.
– τέλος, το κλάδεμα γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν τη νέα βλάστηση. Πρέπει να γίνεται καλό και βαθύ κλάδεμα, ώστε να αφαιρούνται οι γερασμένοι βλαστοί, ώστε να έχουμε τη μέγιστη ανθοφορία.