Φανταστείτε γυαλιά μυωπίας που σκουραίνουν και επανέρχονται στο φυσιολογικό ανάλογα με τις αλλαγές του φωτός στο περιβάλλον. Επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα, το οποίο θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως οι πιλότοι.

Στην έρευνά τους, μελετητές από το «Georgia Institute of Technology» τονίζουν ότι οι φακοί που μέχρι στιγμής κυκλοφορούν στην αγορά δεν καλύπτουν τις ανάγκες πολλών ανθρώπων. Για παράδειγμα, όταν οδηγεί κανείς, οι φακοί δεν έχουν τη δυνατότητα να σκουρύνουν, ακόμα και αν η μέρα είναι ηλιόλουστη. Επίσης, οι περισσότεροι φακοί που βρίσκουμε στο εμπόριο δεν μπορούν να μπλοκάρουν το ισχυρό φως, όπως αυτό που αντανακλάται π.χ. στο χιόνι. Επιπλέον, η αλλαγή από γυαλιά ηλίου σε γυαλιά μυωπίας μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά, γεγονός που έχει συνέπειες σχετικές με την ασφάλεια όταν πρόκειται π.χ. για έναν πιλότο. Η επιστημονική ομάδα ήθελε να βρει λύση για αυτά ακριβώς τα θέματα.

Οι ερευνητές σχεδίασαν, λοιπόν, ένα νέο είδος φακών που μπορούν μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα να μετατραπούν από γυαλιά μυωπίας σε ηλίου και το αντίστροφο. Αυτός που τα φοράει θα είναι σε θέση να κάνει αυτήν την μετατροπή με το πάτημα ενός κουμπιού!

Αναμένουμε, λοιπόν!