Ένα κρύο αυγό, το οποίο έρχεται απότομα σε επαφή με το καυτό νερό, είναι πολύ πιθανό να σπάσει και να μπει νερό στο εσωτερικό του ή να χυθεί το περιεχόμενό του. Πέρα, λοιπόν, από το να προσπαθήσετε να κρατήσετε το αυγό κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό πριν το βάλετε στο κατσαρολάκι για να αποφύγετε το ράγισμα, μπορείτε επίσης να ρίξετε στο νερό που βράζει λίγο αλάτι ή λίγο ξύδι, προκειμένου να μην εισχωρήσει νερό στο εσωτερικό του αυγού ή να μην χυθεί έξω το ασπράδι. Τόσο το αλάτι, όσο και το ξίδι έχουν την ιδιότητα να επισπεύδουν την πήξη του ασπραδιού που τείνει να βγει έξω όταν ραγίζει το τσόφλι, με αποτέλεσμα να μην διεισδύει νερό στο εσωτερικό του αυγού.