Το άκουσμα μουσικής πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από το χειρουργείο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τους ασθενείς, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο και το άγχος, που νιώθουν, αλλά και την ανάγκη λήψης αναλγητικών. Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι κάπως καλύτερα, όταν οι ασθενείς ακούν μουσική πριν από το χειρουργείο και όχι κατά τη διάρκειά του ή μετά από αυτό.Επίσης, όταν οι ασθενείς επιλέγουν τη δική τους μουσική υπάρχει μια ελαφρώς μεγαλύτερη (όχι όμως σημαντική) μείωση του πόνου και της χρήσης παυσίπονων φαρμάκων. Τέλος, ακόμα και το άκουσμα μουσικής, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται κάτω από γενική αναισθησία φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα του πόνου, αν και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όταν οι ασθενείς έχουν τις αισθήσεις τους.

Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει επισκόπηση ερευνών, η οποία περιλαμβάνει συνολικά σχεδόν 7.000 ασθενείς, και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».

Την επισκόπηση πραγματοποίησε ομάδα βρετανών ερευνητών από τα Πανεπιστήμια Brunel και Queen Mary, πο συνέκρινε την επίδραση της μουσικής με αυτήν της τυπικής φροντίδας ή άλλων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (π.χ. μασάζ) σε ενήλικες ασθενείς, που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και ανάρρωναν.