Μέχρι πρόσφατα ταυτίζαμε τα «wearables» μόνο με έξυπνες συσκευές καρπού που μετρούν θερμίδες και βήματα. Το πεδίο της φορετής ή φορέσιμης τεχνολογίας ωστόσο έχει εξελιχθεί θεαματικά, με τους κατασκευαστές να σχεδιάζουν έξυπνα ρούχα, γιλέκα, παπούτσια, γυαλιά και πλήθος άλλων συσκευών που σκοπό έχουν να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας μας, ακόμη και να μας χορηγούν την απαιτούμενη αγωγή. Τα wearables αναμένεται να αποτελέσουν το μέλλον όχι μόνο της μόδας, αλλά και της ιατρικής, με τους επιστήμονες να πειραματίζονται ήδη με τον τρόπο που αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει όσους ενδεχομένως τη χρειάζονται περισσότερο, δηλαδή τους ανθρώπους με χρόνιες νόσους.

Τα «έξυπνα» ρούχα
Οι υπέρμαχοι της φορέσιμης τεχνολογίας προβλέπουν ότι στο κοντινό μέλλον οι ασθενείς με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι ηπατικές νόσοι ή το άσθμα θα φορούν «έξυπνα» ρούχα ή θα επικολλούν αισθητήρες στο δέρμα τους που θα παρακολουθούν τα δεδομένα της υγείας τους και θα ανιχνεύουν τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις, προειδοποιώντας εγκαίρως τους κατόχους τους, ώστε να πάρουν την αγωγή τους, ενδεχομένως γλιτώνοντάς τους από την επίσκεψη στα επείγοντα του νοσοκομείου. Παράλληλα, θα επιτρέπουν την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του ασθενούς από τον γιατρό του.

Τα υποσχόμενα wearables
Ρίχνουμε μια ματιά στα πιο ενδιαφέροντα και υποσχόμενα ρούχα και αξεσουάρ της τεχνολογίας… που φοριέται.

Το wonderbra του μέλλοντος
Η σχεδιάστρια Sarah da Costa, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Westminster, συνέλαβε την ιδέα ενός έξυπνου σουτιέν που θα τροφοδοτεί σταθερά την αντικαρκινική αγωγή (ταμοξιφαίνη) σε πάσχουσες από καρκίνο του μαστού. H φαρμακευτική ουσία θα περιέχεται σε μικροσκοπικές κάψουλες σε ένα βιοπολυμερές υλικό που θα αποτελεί μέρος του υφάσματος. Οι φυσαλίδες αυτές με την υγρασία και την τριβή σταδιακά θα σπάνε, απελευθερώνοντας μικροσκοπικές ποσότητες του φαρμάκου, το οποίο θα απορροφάται από το δέρμα. Οι προκλινικές δοκιμές του έξυπνου «wonderbra» αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα και αν όλα πάνε καλά θα είναι διαθέσιμο στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, τα σχέδια της ευφυούς σχεδιάστριας περιλαμβάνουν εσώρουχα για άνδρες με καρκίνο του προστάτη και πιζάμες που παρέχουν φαρμακευτική αγωγή στους πάσχοντες από άνοια.

Μπλούζες για τυφλούς
Ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. σχεδιάζουν ρούχα με ηλεκτρονικούς αισθητήρες οι οποίοι θα ανιχνεύουν το περιβάλλον και θα προειδοποιούν τον τυφλό -δονώντας το μπλουζάκι- για τυχόν εμπόδια στο περιβάλλον, ώστε να τα αποφεύγει.

Ρομποτικά παντελόνια
Καινοτόμα ρούχα από ρομποτικές τεχνολογίες μαλακών υλικών θα αρχίσουν να δοκιμάζονται τον Ιούλιο από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Bristol προκειμένου να βοηθήσουν τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να μετακινούνται πιο εύκολα, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και επιτρέποντάς τους να διατηρούν την ισορροπία τους. Τα ρομποτο-ρούχα χρησιμοποιούν τεχνητούς μυς από «έξυπνα» υλικά και εύκαμπτα πολυμερή μεγάλης αντοχής, ενώ έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες και συστήματα ελέγχου που παρακολουθούν την κίνηση του ανθρώπου και συνεργάζονται με τους φυσικούς μυς, ενισχύοντάς τους όταν χρειάζεται.

Και καρέκλα που… φοριέται
Η «chairless chair» είναι μια συσκευή βάρους 2 κιλών που φοριέται στα πόδια σαν εξωσκελετός, επιτρέποντας στον χρήστη της να περπατά κανονικά. Με ειδική ζώνη ασφαλείας, κλειδώνει στους γοφούς και τους μηρούς. Όταν ο χρήστης της θελήσει να καθίσει, ενεργοποιεί τη συσκευή με το πάτημα ενός κουμπιού και αυτή «κλειδώνει» σαν καρέκλα, επιτρέποντάς του να καθίσει οπουδήποτε. Την καρέκλα που φοριέται εμπνεύστηκε ο 29χρονος βρετανός Keith Gunura, ο οποίος σε νεαρή ηλικία περνούσε πολλές ώρες ορθοστασίας ως εργάτης σε εργοστάσιο συσκευασίας.

Το ρολόι που μας παρακολουθεί
Ένα ρολόι καρπού που έχει σχεδιαστεί να μετράει με ακρίβεια την έναρξη κρίσεων επιληψίας έχει γίνει δεκτό με αισιοδοξία από τους νευρολόγους. Εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της αντιεπιληπτικής αγωγής, αλλά και να βοηθήσει τον ασθενή ειδοποιώντας εγκαίρως μέσω κινητού το ασθενοφόρο ή ένα συγγενικό πρόσωπο.

Κλέβουν τις εντυπώσεις
1. Το γιλέκο που αυξάνει τις καύσεις
Ο ερευνητής της NASA δρ. Wayne Hayes εφηύρε ένα γιλέκο για περισσότερες καύσεις. Το γιλέκο είναι ελαφρώς παγωμένο στην πλάτη και τους ώμους και φορώντας το ο οργανισμός μας αναγκάζεται να αυξήσει τις καύσεις για να παραμείνει ζεστός καίγοντας έως και 500 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του.
2. Το βραχιόλι που μετρά την ακτινοβολία
Υπάρχουν «έξυπνα» βραχιόλια που μοιάζουν με κοσμήματα, αλλά μετρούν την έκθεση στην UV ακτινοβολία και αν διαπιστώσουν ότι έχουμε υπερβεί το όριο, μας προειδοποιούν. Η ειδοποίηση γίνεται είτε μέσω του iPhone, είτε αλλάζοντας χρώμα ανάλογα με το βραχιόλι.

Μια ματιά στο μέλλον
Ρομποτικά φορέματα που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τα συναισθήματα του κατόχου τους, αυτοκινούμενα ρόλερ ασφαλή ακόμη και για εκείνους που δεν ξέρουν πατίνια και έξυπνες ζώνες που σκοπό έχουν να μας προφυλάξουν από το να κάνουμε κοιλιά είναι μόνο μερικά από τα αναμενόμενα wearables που είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι παρακολούθησαν την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Ηλεκτρονικών Καταναλωτικών Ειδών στο Λας Βέγκας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι πάνω από 50 εκατομμύρια «έξυπνες» συσκευές υγείας και άθλησης που φοριούνται θα πωληθούν εντός του 2015.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, ειδικό παθολόγο.