To κύριο συστατικό που βελτιώνει τις συζυγικές σχέσεις και εγγυάται έναν πετυχημένο γάμο είναι η ευγνωμοσύνη σύμφωνα με νέα έρευνα από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι όταν ο/η σύντροφος αισθάνεται ότι χαίρει της εκτίμησης του ή της συντρόφου του και πιστεύει ότι εκείνος/εκείνη τον αποδέχεται, τότε επηρεάζεται θετικά ο τρόπος που βλέπει το γάμο του, η πίστη στον/ στην σύντροφό του καθώς και η πεποίθησή του ότι ο γάμος του θα διατηρηθεί.

Ακόμη και όταν υπάρχουν δυσκολίες (π.χ. οικονομικά προβλήματα), ακόμη και όταν υπάρχουν τσακωμοί – άλλωστε δεν υπάρχουν ζευγάρια χωρίς διαφωνίες – η δύναμη του «ευχαριστώ», η έκφραση ευγνωμοσύνης, είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να βοηθήσει τους συντρόφους να ξεπεράσουν το αρνητικό κλίμα, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Αυτό που διαχωρίζει έναν γάμο που αντέχει στο χρόνο από ένα που δεν αντέχει δεν έχει να κάνει με το πόσο συχνά το ζευγάρι τσακώνεται, αλλά με τον τρόπο που διαφωνούν αλλά και το πώς φέρονται ο ένας στον άλλο σε καθημερινή βάση» εξηγεί ο ερευνητής Ted Futris.