H ινδική καρύδα είναι μια από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε σε περίπτωση που έχουμε αυξημένα τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Τι λέτε όμως για το λάδι καρύδας, που παρόλο που περιέχει σχεδόν εξ ολοκλήρου κορεσμένα λιπαρά οξέα, θεωρείται ότι βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης; Ivana
Αγαπητή Ivana,
το λίπος της καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα μέσης αλύσου ενώ τα περισσότερα λίπη και έλαια της διατροφής περιέχουν λιπαρά οξέα μακράς αλύσου. Όταν καταναλώνουμε λιπαρά οξέα μέσης αλύσου, αυτά χρησιμοποιούνται απ ευθείας ως πηγή ενέργειας, διότι δεν είναι δυνατόν με την μορφή αυτή να αποθηκευτούν στο σώμα. Μια από τις πιθανές θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης λίπους καρύδας είναι η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ακόμη και για ένα ευεργετικό τρόφιμο όπως το λάδι καρύδας ισχύει ο κανόνας του μέτρου, και δεν θα πρέπει να οδηγούμαστε σε υπερκατανάλωση. Επίσης μιλάμε πάντα για παρθένο λάδι καρύδας δηλαδή χωρίς χημικά πρόσθετα και χωρίς να έχει υποστεί θερμική επεξεργασία. Να θυμάστε πως το λιπιδαιμικό προφίλ εξαρτάται συνολικά από την ποσότητα και τη σύσταση των γευμάτων που καταναλώνει το άτομο και όχι από μεμονωμένες τροφές.
Νάνσυ Γρίβα, Διατροφολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Chryssalis Medical Spa