Ορίστε ένας ακόμα λόγος για να πάτε στο γυμναστήριο και να ξεκινήσετε καθίσματα και προβολές. Σύμφωνα με επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου, το πόσο γυμνασμένα είναι τα πόδια μας φαίνεται να συνδέεται με την ικανότητα του εγκεφάλου μας να αντιστέκεται στις αρνητικές συνέπειες που έχει πάνω του το πέρασμα του χρόνου.

Στη μελέτη, που διήρκησε 10 χρόνια, συμμετείχαν πάνω από 150 ζευγάρια ομοζυγωτικών διδύμων γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 55 έτη, οι οποίες έδωσαν στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και τον τρόπο ζωής τους. Τα αποτελέσματα, που προέκυψαν, επιβεβαίωσαν τη γνωστή ρήση «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και σύμφωνα με τους ερευνητές αφορούν και τους άνδρες.

Πώς εξηγείται ωστόσο η σχέση μεταξύ των γυμνασμένων ποδιών και του νεανικού μυαλού; Η γυμναστική φαίνεται να συμβάλλει στην έκκριση ορμονών, οι οποίες επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των κυττάρων του εγκεφάλου. Αφού, λοιπόν, οι μυικές ομάδες στα πόδια είναι από τις μεγαλύτερες στο σώμα μας, η εκγύμνασή τους φαίνεται να έχει ιδιαίτερα βοηθητική δράση. Μάλιστα οι ειδικοί εκτίμησαν ότι στις περιπτώσεις που η μία από τις δύο δίδυμες είχε κατά 25% πιο γυμνασμένα πόδια, περιόριζε κατά 5 χρόνια περίπου την νοητική της έκπτωση.