Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια το σερματοζωάριο «ενεργοποιείται» ώστε να προσπαθήσει να διαπεράσει το ωάριο, χάρη σε μία πρωτεΐνη που διαθέτει και η οποία αντιδρά ουσιαστικά στην ορμόνη προγεστερόνη που εκκρίνει το ωάριο. Όταν αυτό δεν συμβαίνει δημιουργούνται προβλήματα υπογονιμότητας.

Μέχρι πριν από 5 χρόνια ήταν πολύ δύσκολο για τους επιστήμονες να ερευνήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους σπερματοζωαρίου, του μικρότερου κυττάρου του ανθρώπινου σώματος, με τις τεχνικές που διέθεταν. Όμως οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας κατάφεραν να αναπτύξουν μία τεχνική όπου βάζουν ηλεκτρόδια στην ουρά του σπερματοζωαρίου και παρακολουθούν τις αντιδράσεις του στις ορμόνες.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι καθώς στις μισές περιπτώσεις υπογονιμότητας ευθύνεται το σπέρμα, και καθώς στο 80% των περιπτώσεων αυτών, λίγα μπορούν να αντιληφθούν και να κάνουν οι επιστήμονες, η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένας τρόπος ώστε να ενισχύεται η αντίδραση αυτή του σπερματοζωαρίου στο ωάριο.

Επίσης εκφράζουν την ελπίδα ότι, βασιζόμενοι στα όσα ανακάλυψαν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα αντισυλληπτικό χάπι που θα μπορούσε πιθανώς να χρησιμοποιηθεί και από τα δύο φύλλα.