Είμαστε πιο ανήσυχοι όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τι πρόκειται να συμβεί, παρά όταν γνωρίζουμε τι θα επακολουθήσει ακόμη και αν πρόκειται για κάτι δυσάρεστο σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από την άλλη μεριά τα υψηλά επίπεδα στρες σε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας ενδέχεται να σχετίζονται με πιο καθαρή κρίση και εκτίμηση του κινδύνου σύμφωνα με τους ερευνητές. Εκτιμούν ότι πρόκειται για συμπεριφορές που δίνουν στον άνθρωπο ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, αυξάνοντάς την επαγρύπνησή του μπροστά σε πιθανούς κινδύνους.

Οι ερευνητές του University College London κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα βάζοντας μια ομάδα 45 εθελοντών να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή όπου αναποδογύριζαν βράχους κάτω από τους οποίους ήταν πιθανό να κρύβονται φίδια. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μαντέψουν κάτω από ποιους βράχους κρύβονταν φίδια. Όταν αναποδογύριζαν ένα βράχο με φίδι από κάτω, δέχονταν ένα μικρό ηλεκτρικό τσίμπημα.

Σταδιακά οι συμμετέχοντες έμαθαν να αναγνωρίζουν τους ύποπτους βράχους, αλλά όσο προχωρούσε το παιχνίδι οι ερευνητές τους άλλαζαν για να επιτείνουν την αβεβαιότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο στεσαρισμένοι όταν δεν γνώριζαν αν θα υποστούν το ηλεκτρικό σοκ, παρά όταν ήταν βέβαιο ότι θα το πάθουν. Το στρες των συμμετεχόντων οφειλόταν όχι μόνο στο αν θα υποστούν σοκ, αλλά και στο πόσο αβέβαιοι ήταν για το αν θα τα υποστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.