Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, οι περισσότερες γυναίκες (και σε ολοένα αυξανόμενο ρυθμό και αρκετοί άντρες) ασχολούνται με την εικόνα του σώματός τους και βιώνουν έντονο στρες από τον φόβο της λήψης αρνητικών σχολίων για την εμφάνισή τους στην παραλία. Ως αποτέλεσμα, ξεκινούν τον Γολγοθά της εφαρμογής μιας στερητικής δίαιτας, αλλά και της χρήσης φυτικών ή χημικών σκευασμάτων που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα και γρήγορη απώλεια βάρους. Γνωστή βέβαια η εξέλιξη της ιστορίας: το σώμα αλλάζει προσωρινά, αλλά με την επαναφορά των συνηθισμένων διατροφικών ρυθμών, το βάρος αυξάνει κατακόρυφα. Μήπως από φέτος το καλοκαίρι, να αντισταθείτε σε αυτή τη διαδικασία; Αυτό που απλώς απαιτείται είναι μια αναθεώρηση των πεποιθήσεών σας και της στάσης σας απέναντι στη διατροφή. Οι παρακάτω προτάσεις θα σας φανούν χρήσιμες.
1. Εμπιστευτείτε τους ειδικούς: αντί να παλεύετε να οργανώσετε μόνοι σας το διατροφικό σας πρόγραμμα, βασιζόμενοι σε αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου επιστημονικής εγκυρότητας δίαιτες, απευθυνθείτε σε ειδικούς στο χώρο της διατροφής που θα σας κατευθύνουν κατάλληλα
2. Πάρτε το χρόνο σας: καταστρώστε ένα μακροχρόνιο, ρεαλιστικό πλάνο σχετικά με την αλλαγή στο σώμα σας. Υπολογίστε μια φυσιολογική απώλεια κιλών και πόνων ανά μήνα και στοχεύστε στο να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.
3. Επιλέξτε την υγιεινή διατροφή: έναντι της δίαιτας εντάξτε στην νοοτροπία σας την έννοια της ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής. Προτού καταναλώσετε ένα τρόφιμο αναρωτηθείτε αν κάνει καλό στον οργανισμό σας και ποια θρεπτική ανάγκη σας θα καλύψει. Αν η απάντηση είναι αρνητική, καλύτερα να μην το καταναλώσετε.
4. Ημερήσιο πρόγραμμα: καταγράψτε ποια τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως για να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μοιράστε τα σε πέντε γεύματα και καταναλώστε τα απαραιτήτως. Δύσκολα θα σας περισσεύει χρόνος και χώρος στο στομάχι σας για απαγορευμένα τρόφιμα!
5. Εστιάστε στην ποιότητα: δώστε χρόνο για να διαλέξετε ποια προϊόντα θα καταναλώσετε, ανάλογα με την διατροφική τους αξία. Επιλέξτε φρέσκα συστατικά και αναλογιστείτε εάν θέλετε να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με κακής ποιότητας, πχ επεξεργασμένα- τυποποιημένα- γεύματα.
6. Εξασκηθείτε στην μαγειρική: προτιμήστε στο σπιτικό, μαγειρεμένο φαγητό. Επιλέξτε υλικά που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό (πχ, ελαιόλαδο αντί για βούτυρο) και τα οποία σπάνια χρησιμοποιούνται στο πρόχειρο φαγητό που παραγγέλνετε απ’ έξω.
7. Αναρωτηθείτε γιατί: προτού καταναλώσετε ένα τρόφιμο (πχ, τούρτα, πατατάκια, ποτό) ρωτείστε τον εαυτό σας γιατί το αποζητάτε. Εάν πεινάτε, υπάρχουν θρεπτικότερες επιλογές. Εάν χρειάζεστε την γεύση, πχ κάτι γλυκό, μπορείτε να βρείτε μια πιο υγιεινή αλλά γευστικά γλυκιά επιλογή. Εάν το αποζητάτε για να καλύψετε την ανία σας ή να εκτονώσετε τα συναισθήματά σας, υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί και κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισής τους από το φαγητό.
8. Είμαι ό,τι τρώω: ό,τι καταναλώνω- άμεσα ή μακροπρόθεσμα- θα επηρεάσει τον οργανισμό, το σώμα, ακόμα και την διάθεση. Καταναλώστε τρόφιμα που στο τέλος της ημέρας θα σας κάνουν περήφανους για τις επιλογές σας και θα συμβάλλον στην σωματική και ψυχική σας υγεία.
9. Αγαπήστε τον εαυτό σας: όταν κανείς αναγνωρίζει την αξία του και αγαπάει τον εαυτό του, ακολουθεί μια διαδικασία αυτό- φροντίδας. Αναρωτηθείτε: «αγαπώ τον εαυτό μου όταν του επιβάλλω στερητικές δίαιτες; Σέβομαι τον εαυτό μου όταν τον ταΐζω πρόχειρο, κακής ποιότητας φαγητό;».
10. Επιτρέψτε: η απολυτότητα και ο αυστηρός έλεγχος δημιουργούν αίσθημα καταπίεσης και οδηγούν συνήθως σε παρορμητικά ξεσπάσματα και υπερφαγικά επεισόδια. Αντισταθείτε σε αυτή την κατάσταση, επιτρέποντας στον εαυτό σας να καταναλώνει με μέτρο τροφές που καλύπτουν όχι τόσο τις θρεπτικές σας ανάγκες, αλλά το αίσθημα της απόλαυσης.
Καλή αρχή σε έναν νέο τρόπο αντίληψης της διατροφής και της αξίας της!