Αναρωτιέστε πώς να σερβίρετε ένα όχι και τόσο καλό κρασί χωρίς να δυσαρεστηθούν οι καλεσμένοι σας; Η επιστήμη βρήκε τη λύση. Θα το προσφέρετε με τυρί. Φαίνεται ότι το τυρί βγάζει στην επιφάνεια τα φρουτώδη αρώματα του κρασιού αυξάνοντας έτσι την απόλαυση όσων το γεύονται.

Η έρευνα εξηγεί γιατί ταιριάζουν τόσο το κρασί με το τυρί και πάντα σερβίρονται σε συνδυασμό, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ερευνητές από το Centre for Taste and Feeding Behaviour της Ντιζόν της Γαλλίας ζήτησαν από 31 λάτρεις του κρασιού να δοκιμάσουν διάφορα κρασιά και τυριά και να βαθμολογήσουν την ευχαρίστηση που έπαιρναν. Όλα τα κρασιά είχαν καλύτερη γεύση μετά το τυρί.

Μάλιστα οι ειδικοί δοκίμασαν 4 διαφορετικά τυριά και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο αναφορικά με την ευχαρίστηση που έπαιρναν οι καταναλωτές. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Food Science. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες συμβουλεύουν να προσέχουμε σε ποιους σερβίρουμε τυρί γιατί ανήκει σε μία από τις πιο μισητές κατηγορίες τροφίμων. Σε έρευνα που έκανε το Κέντρο νευροεπιστημονικής έρευνας της Λυών σε 332 άτομα σχετικά με το ποιο φαγητό τους έφερνε τη μεγαλύτερη αποστροφή το 6% επέλεξαν το τυρί, διπλό ποσοστό από όσους μισούν τα ψάρια ή τα επεξεργασμένα κρέατα.