Μια ωραία δικαιολογία για να συνδεθούν στο facebook έχουν οι απανταχού χρήστες μετά την νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Proccedings of the National Academy of Sciences.

Η έρευνα σε 12 εκατομμύρια χρήστες του Facebook έγινε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Yale αλλά και στο Facebook. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο μέσος χρήστης του facebook έχει 12% λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε οποιοδήποτε έτος συγκριτικά με έναν μη χρήστη.

Προτού όμως βιαστούν να πανηγυρίσουν όσοι ζουν αποκλειστικά στον κόσμο των social media οι ερευνητές τονίζουν ότι ο συσχετισμός που εντόπισαν φαίνεται ότι ισχύει για εκείνους οι οποίοι μέσω του facebook διατηρούν και ενισχύουν τους πραγματικούς τους κοινωνικούς δεσμούς. Με άλλα λόγια όσους αντιμετωπίζουν τα social media ως μια προέκταση των αληθινών κοινωνικών σχέσεων τους και του δικτύου των ανθρώπων με τους οποίους σχετίζονται στην πραγματική ζωή πέραν την οθόνης του κινητού.

Επομένως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λελογισμένη χρήση συνδέεται με μικρό κίνδυνο θνησιμότητας. Όσο για τα likes δεν φαίνεται να επηρεάζουν αυτό τον συσχετισμό.