Η δυσφαγία ή αλλιώς οι διαταραχές κατάποσης συνδέονται με κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής ή η εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Είναι ένα πολύ σοβαρό σύμπτωμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές για τον ασθενή.

Η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις  ηλικίες  και μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις της κεφαλής και του τραχήλου, κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, της υπερώας, νευρομυϊκές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος Parkinson κ.ά.), αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ή να προκύπτει μετά από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, επιπλοκές σε χειρουργικές επεμβάσεις, ή ακτινοσκόπηση στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου. Οι διαταραχές κατάποσης δηλαδή μπορεί να συμβούν και αιφνίδια, εάν οφείλονται σε κάποιο τροχαίο, τραύμα ή μετεγχειρητική επιπλοκή, και σ’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται άμεση αποκατάσταση λειτουργίας της σίτισης, για την επιβίωση του ασθενούς. Αυτό μπορεί να συμβεί με σίτιση με σωληνάκι Levin ή και γαστροστομία.

Η διάγνωση γίνεται με μια πολύ εξειδικευμένη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο  που λέγεται FEES (Flexible endoscopic evaluation of swallowing – Ενδοσκοπική εκτίμηση της κατάποσης με το εύκαμπτο ρινοφαρυγγολαρυγγοσκόπιο).

Ο  λόγος που καθιστά απαραίτητη τη  διάγνωση της δυσφαγίας είναι να εκτιμήσουμε με ακρίβεια πότε ένας ασθενής με αυτά τα προβλήματα μπορεί να λαμβάνει  τροφή από το στόμα με ασφάλεια, χωρίς το φόβο των εισροφήσεων καθώς και για να αποφασίσουμε το είδος των τροφών και τον τρόπο σίτισης, να παρακολουθήσουμε την πορεία της αποκατάστασης του και να κατευθύνουμε τη θεραπευτική μας στρατηγική.

«Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την τάση για ολοένα βελτιούμενη ποιότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αυτός είναι ο  βασικός λόγος που ασχολούμαι χρόνια με τη δυσφαγία & τραχειοστομία και συμμετέχω ενεργά στην εκπαίδευση όλων των ειδικοτήτων που απαρτίζουν την διεπιστημονική ομάδα που ασχολείται με αυτούς τους ασθενείς. Στόχος είναι να βοηθήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μια τόσο δύσκολη καθημερινότητα, η οποία σχετίζεται με σοβαρές διαταραχές στις βασικές λειτουργίες όπως η σίτιση και η αναπνοή, να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα στη ζωή τους» δηλώνει η κ. Ανατολή Παταρίδου, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής & Τραχήλου-Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία –Μητέρα.

 
Η κ. Ανατολή Παταρίδου

Η κ. Παταρίδου θα μιλήσει για το σημαντικό αυτό ζήτημα στο πλαίσιο του σεμιναρίου  «Δυσφαγία & Τραχειοστομία: Διεπιστημονική Προσέγγιση, Διάγνωση – Θεραπεία», που θα διεξαχθεί στις 1-2 Απριλίου στην Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από την εταιρία Stark & Watson.

Οι Στόχοι του Σεμιναρίου είναι:
-Η ολοκληρωμένη θεωρητική κατάρτιση αναφορικά με την αξιολόγηση και αντιμετώπιση του ασθενούς με Δυσφαγία & Τραχειοστομία.
-Η πρακτική εξάσκηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων σε όλα τα στάδια Αξιολόγησης και Παρέμβασης.
-Η αποδοχή του ρόλου της διεπιστημονικής ομάδας στην εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής των ασθενών.

Ακολουθήστε το στο Google News