Βρέφος
Η τρυφερή βρεφική επιδερμίδα είναι 5 φορές πιο λεπτή από ενός ενηλίκου, έχει μεγάλη απορροφητικότητα και δεν έχει αναπτύξει ακόμα μηχανισμό αποτοξίνωσης. Επίσης, επειδή δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως ο αμυντικός μηχανισμός της επιδερμίδας, η βρεφική επιδερμίδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις κλιματικές αλλαγές, αλλά και στις επιθέσεις των μικροβίων. Γι’ αυτό, διαλέγουμε προσεχτικά τα βρεφικά καλλυντικά, τα οποία πρέπει να είναι απαλλαγμένα από όξινες ουσίες, αλλεργιογόνα, σαπούνι και parabens.
* Τα καθαριστικά της βρεφικής επιδερμίδας πρέπει να είναι εμπλουτισμένα με ενυδατικούς παράγοντες που σέβονται την ισορροπία της και τη θωρακίζουν.
* Για να αντιμετωπίσουμε τα συγκάματα, αλλάζουμε συχνά την πάνα, ξεπλένουμε την περιοχή με νερό και απλώνουμε μια ειδική αναπλαστική κρέμα.
* Για να αντιμετωπίσουμε τη νινίδα, λούζουμε το μωρό με ένα απαλό, εξειδικευμένο σαμπουάν, το ξεβγάζουμε πολύ καλά και έπειτα χτενίζουμε με μια μαλακή βούρτσα.
Εάν η νινίδα επιμένει, απλώνουμε τοπικά λίγο βρεφικό λάδι, το αφήνουμε να απορροφηθεί και
έπειτα απομακρύνουμε τα υπολείμματα με μια απαλή βούρτσα.

Παιδί
* Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα παιδιά που πάνε δημοτικό (ηλικίας 6-11 ετών) πρέπει να κάνουν μπάνιο 1-2 φορές την εβδομάδα, εκτός και αν έχουν παίξει και έχουν ιδρώσει ή έχουν κολυμπήσει σε πισίνα.
* Πρέπει να του υπενθυμίζουμε να πλένει συχνά τα χέρια του και να βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του.
* Το αφροντούς για το σώμα ή και για τα μαλλιά, χωρίς σαπούνι, πρέπει να έχει ουδέτερο pH, να είναι ειδικά σχεδιασμένο για την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα και να μην ερεθίζει τα μάτια.
* Προσέχουμε τη διάρκεια ή την ημερομηνία λήξης του προϊόντος μετά το άνοιγμα, που πάντα αναγράφονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
* Προτιμάμε συνθέσεις με φυσικά συστατικά, όπως αγνή βιταμίνη Ε, εκχύλισμα χαμομηλιού ή καλέντουλας και αμυγδαλέλαιο, που θρέφουν, φροντίζουν και δυναμώνουν την επιδερμίδα του.
* Για να ξεμπερδεύουμε τα μαλλιά του, χρησιμοποιούμε μαλακτικές συνθέσεις μετά το λούσιμο.
* Tα ιδανικά σαμπουάν πρέπει να είναι ήπια, να μην τσούζουν τα μάτια,
να μην περιέχουν parabens και να αφήνουν απαλά και ευκολοχτένιστα τα μαλλιά.