Μέχρι το έτος 2030 όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα ζουν πάνω από 90 χρόνια και η «ψαλίδα» μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τη διάρκεια ζωής πρόκειται να μικρύνει αισθητά, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Imperial College London και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανέλυσε στοιχεία από 35 ανεπτυγμένες χώρες.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, παρόλο που το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες.

Πιο κερδισμένη φαίνεται να είναι η Νότια Κορέα, αφού οι Νοτιοκορεάτισσες προβλέπεται μέχρι το 2030 να ζουν κατά μέσο όρο πάνω από 90 χρόνια και οι Κορεάτες πάνω από 84 χρόνια. Αυτό μπορεί να πιστωθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις πιο στοχευμένες και πιο δίκαιες πολιτικές στους τομείς της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, που ωφέλησαν, όπως φαίνεται, περισσότερους ανθρώπους, αλλά και στο γεγονός ότι οι Νοτιοκορεάτες αντιμετώπισαν καλύτερα την υπέρταση και έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο.

Από την άλλη, η Ιαπωνία, παγκόσμια πρωταθλήτρια παλαιότερα στη μακροζωία, προβλέπεται να κατρακυλήσει αρκετές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Όσον αφορά την Ευρώπη, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής το 2030 αναμένεται να έχουν στους άνδρες οι Ελβετοί και στις γυναίκες οι Γαλλίδες.

Από τις πιο πλούσιες χώρες, το μικρότερο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να καταγραφεί στις Η.Π.Α. (83 χρόνια για τις γυναίκες και 80 χρόνια για τους άνδρες) και οι επιστήμονες το αποδίδουν στην ύπαρξη μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, στην έλλειψη επαρκούς συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, στην υψηλή σχετικά θνησιμότητα, στον υψηλό δείκτη δολοφονιών και στη διαδεδομένη παχυσαρκία.

Στην Ελλάδα το προσδόκιμο ζωής αναμένεται επίσης να αυξηθεί, αλλά η αύξηση αυτή θα είναι μικρή.

Η μελέτη καταγράφει, όπως αναφέραμε, μία μείωση της απόστασης μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά το προσδόκιμο της ζωής και οι ειδικοί το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι άνδρες υιοθετούν πια πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ερευνητές επισημαίνουν ακόμη ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνιστά πρόκληση για τα συστήματα Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας των κρατών, καθώς θα χρειαστούν μεγαλύτερα κονδύλια για τη στήριξη των ηλικιωμένων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».