Η ενασχόληση με το tetris μέσα στις επόμενες ώρες από ένα τραυματικό γεγονός μπορεί να δράσει προληπτικά όσον αφορά την εκδήλωση και την ένταση των συμπτωμάτων της μετατραυματικής διαταραχής σύμφωνα με τα συμπεράσματα νέας έρευνας.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διεξήγαγαν έρευνα σε 71 θύματα τροχαίου καθώς περίμεναν στα επείγοντα του νοσοκομείου.

Έξι ώρες μετά το συμβάν ζήτησαν από τους μισούς ασθενείς να ανακαλέσουν το συμβάν εν συντομία και μετά να παίζουν το κλασικό παιχνίδι tetris στον υπολογιστή. Οι άλλοι μισοί κλήθηκαν να κάνουν μια γραπτή εργασία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι ασθενείς που έπαιξαν tetris ανέφεραν λιγότερα «flashback» δηλαδή λιγότερες παρεμβατικές μνήμες του γεγονότος μέσα στην εβδομάδα που ακολούθησε.

Οι μνήμες αυτές αποτελούν ένα από τα κύρια συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής που σύμφωνα με τους ειδικούς αναπτύσσεται σε ένα στα τέσσερα θύματα τροχαίων.

«Επειδή το παιχνίδι είναι οπτικά απαιτητικό, θέλαμε να δούμε εάν θα μπορούσε να προλάβει κατά μια έννοια την “εγκαθίδρυση” των τραυματικών εμπειριών στον νου» δήλωσε η Emily Holmes, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Πράγματι, παρότι η έρευνα είναι πρώιμη και απαιτούνται περισσότερες, φάνηκε ότι η παραπάνω υπόθεση των ερευνητών επιβεβαιώθηκε, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η ανάκληση των αναμνήσεων του τραυματικού συμβάντος – τα επώδυνα flashbacks – ήταν πολύ μικρότερης διάρκειας σε όσους είχαν παίξει tetris.