Η χρόνια κόπωση που τόσες φορές έχουμε ακούσει και διαβάσει για αυτή, τώρα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο στο μυαλό μας, αλλά είναι πραγματική ασθένεια που συνδέεται με αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου.

Για περισσότερα από 30 χρόνια οι απόψεις των ειδικών διίστανται… Κάποιοι θεωρούν ότι η εν λόγω κατάσταση που εκδηλώνεται ως μια έντονη σωματική και διανοητική κόπωση και προκαλεί πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσανεξία σε διάφορες τροφές, αφύσικη αρτηριακή πίεση, διόγκωση των λεμφαδένων, γαστρεντερικά προβλήματα και μυϊκούς πόνους είναι μια «πραγματική» ασθένεια, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για τερτίπια του μυαλού.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Georgetown ανακάλυψαν σε ασθενείς με χρόνια κόπωση μεταβαλλόμενα επίπεδα σε ένα εγκεφαλικό μόριο που ονομάζεται miRNA, το οποίο ευθύνεται για την ενεργοποίηση και την απενεργοποίηση της παραγωγής πρωτεϊνών, προκαλώντας στη συνέχεια συμπτώματα κούρασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας θέτουν τις βάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση και κατανόηση της διαταραχής που πλήττει έως και 2,5 εκατ. Αμερικανούς μεταξύ 40-50 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής.

Ακολουθήστε το στο Google News