Οι γιατροί της έδιναν λιγότερες από 10% πιθανότητες για να ζήσει. Όμως το κοριτσάκι που γεννήθηκε με την καρδιά έξω από σώμα του, τα κατάφερε. 

Υπεβλήθη σε τρεις δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο Γκλένφιλντ, στο Λέστερ της Βρετανίας και κατάφερε να βγει νικήτρια με τα διεθνή Μέσα να μιλούν για θαύμα.

Η Βανέλοπι Χόουπ Γουίλκινς, όπως ονομάζεται, γεννήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες χωρίς θωρακικά οστά. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται εκτοπία καρδιάς, και τα περισσότερα βρέφη συνήθως καταλήγουν.

 

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει άλλες περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που να έχει επιζήσει το βρέφος.

Οι γονείς της της της έδωσαν το όνομα Βανέλοπι από έναν χαρακτήρα της ταινίας του Ντίσνεϊ. Σύμφωνα με τη μητέρα της: «Στην ταινία η Βανέλοπι μάχεται σθεναρά και στο τέλος γίνεται πριγκίπισσα. Επομένως θεωρήσαμε ότι της ταιριάζει».

Η μητέρα της αποκάλυψε στο BBC: «Ήταν ένα πραγματικό σοκ όταν ο υπέρηχος έδειξε ότι η καρδιά της βρισκόταν έξω από τον θώρακά της και τρομακτικό γιατί δεν γνωρίζαμε τι θα συνέβαινε».

Ο πατέρας της μικρής είπε: «Μας συμβούλευσαν να τερματίσουμε την κύηση και μας είπαν ότι οι πιθανότητες επιβίωσής της ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει εκτός από εμάς».

Η Βανέλοπι ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή στις 22 Νοεμβρίου ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες λοίμωξης και βλάβης της καρδιάς.

Παρόντες στον τοκετό ήταν περίπου 50 γιατροί και μαίες περιλαμβανομένων μαιευτήρων, καρδιοχειρουργών, αναισθησιολόγων και νεογνολόγων.

Αμέσως μετά τη γέννησή της υποβλήθηκε στηβν πρώτη εγχείριση και ακολούθησαν ακόμη δύο με τους γιατρούς να χρησιμοποιούν το δέρμα της Βανέλοπι ώστε να καλυφθεί το κενό στον θώρακά της.

Η Φράνσις Μπούλοκ, παιδοκαρδιολόγος, είπε: «Στο μέλλον μπορεί να είμαστε σε θέση να τοποθετήσουμε εσωτερική οστέινη προστασία για την καρδιά της -ενδεχομένως χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση ή κάποιο φυσικό υλικό που θα αναπτύσσεται μαζί με την ίδια».

 

Το νοσοκομείο Γκλένφιλντ ανακοίνωσε ότι η Βανέλοπι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «έναν μακρύ δρόμο μπροστά της» και ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η μόλυνση.

Ακολουθήστε το στο Google News