Σύμφωνα με τη βρετανική ένωση σάντουιτς (BSA), κάθε χρόνο στη Βρετανία καταναλώνονται 11,5 εκατομμύρια σάντουιτς, τα μισά εκ των οποίων προετοιμάζονται στο σπίτι, ενώ τα υπόλοιπα αγοράζονται.
Αυτή η ετήσια κατανάλωση «προκαλεί κατά μέσο όρο 9,5 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα που ισοδυναμεί με την ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων οχημάτων», δήλωσε η καθηγήτρια Αντίσα Αζαπάτζικ.
Ποια είναι τα πιο επιβλαβή για το περιβάλλον
Οι ερευνητές εξέτασαν το αποτύπωμα σε άνθρακα 40 ειδών σάντουιτς. Τα χειρότερα για το περιβάλλον είναι αυτά που περιέχουν κρέας από χοιρινό (μπέικον, ζαμπόν ή λουκάνικο) και αυτά που περιέχουν τυρί ή γαρίδες.
Το σάντουιτς που είναι πιο επιβλαβές για το περιβάλλον είναι αυτό που περιέχει αυγά, μπέικον και λουκάνικα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η παραγωγή του παράγει 1.441 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή το ισοδύναμο με αυτό που παράγει ένα αυτοκίνητο που διανύει 19 χιλιόμετρα. Το πιο «καθαρό» σάντουιτς είναι αυτό που περιέχει ζαμπόν και τυρί και έχει ετοιμαστεί στο σπίτι.
Πώς θα μειωθεί το «αποτύπωμα» άνθρακα που αφήνουν
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το αποτύπωμα άνθρακα των σάντουιτς μπορεί να μειωθεί κατά 50% αν αλλάξει η συνταγή παρασκευής τους, το περιτύλιγμά τους και ανακυκλώνονται τα απορρίμματα που παράγονται από αυτά.