Οι γυναίκες που καθυστερούν την δημιουργία οικογένειας είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν και τις κόρες τους προς αυτή την κατεύθυνση και όπως φαίνεται συχνά δεν κάνουν και καθόλου παιδιά, ισχυρίζονται ερευνητές με έδρα το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ σε έρευνα που πραγματοποίησαν με τη συμμετοχή 43.000 γυναικών ηλικίας 44 ετών και άνω.

Όσο μεγαλύτερη είναι η μητέρα όταν φέρνει στον κόσμο την κόρη της, τόσο πιο πιθανό είναι η κόρη της να μην δημιουργήσει οικογένεια, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες ήταν 35 ετών και άνω όταν γέννησαν έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να μην αποκτήσουν δικά τους παιδιά, σε σύγκριση με εκείνες των οποίων οι μητέρες ήταν έγκυες στα 20 τους.

Το αναπαραγωγικό σύστημα μιας ηλικιωμένης μητέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πιθανή γονιμότητα της κόρης που κυοφορεί, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, το συμπέρασμα της έρευνα θα μπορούσε επίσης να αντανακλά το γεγονός ότι οι κόρες τείνουν να αντιγράφουν τη συμπεριφορά των μητέρων τους. Παράλληλα, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι πιο μορφωμένες κόρες ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν παιδιά. Αλλά συγκρίνοντας γυναίκες με παρόμοιο μορφωτικό επίπεδο, η σχέση μεταξύ της ατεκνίας και της ηλικίας των μητέρων τους κατά τη γέννησή τους παρέμεινε ισχυρή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η βιολογία της παλαιότερης μήτρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναπαραγωγική επιτυχία των απογόνων. Τα μεγαλύτερα θηλυκά ποντίκια, για παράδειγμα, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων πλακούντα. Ωστόσο, δεν θεωρούν ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το αν οι κόρες με μεγάλες μαμάδες είναι λιγότερο γόνιμες και επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.