Ο γυναικείος πόνος είναι ένα από τα λιγότερο κατανοητά θέματα στην ιατρική. Σχεδόν 30% των γυναικών πονάει κατά τη διάρκεια του σεξ και σχεδόν μία στις πέντε έχει ιδιαίτερα επώδυνη περίοδο – παρόλα αυτά, δεν υπάρχει καμία θεραπεία, εκτός από τα παυσίπονα.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι ο γυναικείος πόνος παραμένει ένα μυστήριο. Πώς είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο, με τέτοια εξέλιξη που υπάρχει στην Ιατρική; Πριν από το 2014, οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τον πόνο είχαν ως δείγματα μόνο άνδρες και όχι γυναίκες, με την αιτιολογία ότι οι γυναικείες ορμόνες ήταν ένας απρόβλεπτος παράγοντας που θα επηρέαζε τα αποτελέσματα των μελετών. Έτσι, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι τα πορίσματα των ερευνών τους ισχύουν και για τα δυο φύλα.

Το 2014, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας, της Νέας Ζηλανδίας έδωσε εντολή να συμπεριλαμβάνονται και τα δυο φύλα σε αυτές τις μελέτες. Την ίδια περίοδο, ξεκίνησε και μια αμερικάνικη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, η οποία σήμερα φέρνει στο φως αδιάσειστα στοιχεία για το ότι ο πόνος εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στα κύτταρα των γυναικών από ό,τι στων ανδρών. Συνεπώς κάποια αναλγητικά φάρμακα λειτουργούν καλύτερα στους άνδρες και κάποια άλλα λειτουργούν καλύτερα στις γυναίκες. «Επίσης, υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στα δυο φύλα σχετικά με τον τρόπο που ο πόνος γίνεται χρόνιος», εξηγεί ο dr. Ted Price, ο εισηγητής της έρευνας.

Για να εκτιμήσουν τις διαφορές του πόνου ανάμεσα στα δυο φύλα, ο dr. Price και οι συνάδελφοί του πήραν θηλυκά και αρσενικά ποντίκια και διέγειραν τους υποδοχείς της ντοπαμίνης τους, της ουσίας του εγκεφάλου που δρα ως νευροδιαβιβαστής, δηλαδή χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους, και συμβάλλει στην αίσθηση ευφορίας που λειτουργεί ως αντίδοτο στον πόνο. Η ντοπαμίνη μείωνε τον πόνο μόνο στα αρσενικά ποντίκια ενώ δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στα θηλυκά.

«Η διέγερση των D5 υποδοχέων σαν αναλγητικά έχει θετικό αποτέλεσμα στους άνδρες και όχι στις γυναίκες, οι οποίες υποφέρουν περισσότερο από χρόνιους πόνους», δήλωσε απογοητευμένος ο dr. Price, προσθέτοντας ότι η έρευνα για ένα γυναικείο αναλγητικό φάρμακο είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.