Οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες ή αλλιώς low carb, όπως η Atkins, έγιναν εξαιρετικά δημοφιλείς για την απώλεια βάρους και επιπλέον για τη μείωση των κινδύνων κάποιων παθήσεων. Ωστόσο, μια αμερικανική μελέτη που διεξήχθη σε βάθος 25 χρόνων δείχνει ότι η μετριοπαθής κατανάλωση υδατανθράκων – ή η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεϊνες και λιπαρά είναι πιο υγιεινή σε βάθος χρόνου.

Η παγκόσμια μελέτη για τη low carb διατροφή

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health, 15,400 άνθρωποι από τις Η.Π.Α. απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το είδος και την ποσότητα φαγητού και ποτού που κατανάλωναν. Από τις απαντήσεις, οι επιστήμονες υπολόγισαν την αναλογία των θερμίδων από την πρόσληψη υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών.

Το ίδιο γκρουπ παρακολουθήθηκε από τους ειδικούς για περίπου 25 χρόνια. Ετσι διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έπαιρναν το 50-55% της ενέργειάς τους από υδατάνθρακες διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους ακολουθούσαν low carb δίαιτες ή αντίθετα με όσους κατανάλωναν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι από την ηλικία των 50, εκείνοι που κατανάλωναν ισορροπημένες ποσότητες υδατανθράκων και λοιπών θρεπτικών ομάδων είχαν πιθανότητες να ζήσουν κατά μέσο όρο για άλλα 33 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 4 χρόνια περισσότερα από τους ανθρώπους που λάμβαναν ως το 30% ή λιγότερο της ενέργειάς τους από υδατάνθρακες (ομάδα εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων)
  • 2.3 χρόνια περισσότερα από εκείνους που έπαιρναν 30-40% της ενέργειάς τους από υδατάνθρακες (ομάδα χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων)
  • 1.1 χρόνια περισσότερο από εκείνους που λάμβαναν το 65% της ενέργειάς τους από τους υδατάνθρακες (ομάδα υψηλής κατανάλωσης υδατανθράκων)

Τα ευρήματα ενισχύονται από προηγούμενες έρευνες στις οποίες συμμετείχαν 400.000 άνθρωποι, από 20 και πλέον χώρες.

Η ισορροπημένη διατροφή

Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα και ζάχαρη αλλά η κύρια
πηγή τους είναι οι αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί,
τα ζυμαρικά και τα δημητριακά. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι δυτικού τύπου δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και σπόρων και την αυξημένη σε ζωϊκές πρωτεϊνες και λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με φλεγμονές και γήρανση των ιστών.

Η δρ. Alison Tedstone, η επικεφαλής διατροφολόγος του Κέντρου Δημόσιας Υγείας στη Μ. Βρετανία, επεσήμανε ότι «αυτές οι μελέτες παρέχουν περαιτέρω αποδείξεις ότι οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες μπορούν μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Οι αμυλούχες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και λαχανικών, καλό είναι να μας δίνουν τη μισή ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά. Παράλληλα, συνιστάται να μειώσουμε την πρόσληψη λιπαρών από κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικών».