Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της διατροφής στη θωράκιση των αμυντικών μηχανισμών του σώματός μας ενόψει των ιώσεων και των κρυολογημάτων;

Η διατροφή είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας. Πληθώρα επιστημονικών μελετών αποδεικνύουν ότι άτομα που εμφανίζουν ελλείψεις σε συγκεκριμένους διατροφικούς παράγοντες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από λοιμώξεις. Κι αυτό με δεδομένο το γεγονός ότι τα συστατικά αυτά παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη θωράκιση και ενίσχυση των αμυντικών μας μηχανισμών.

 

Ποια είναι τα ποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και πού τα βρίσκουμε;

Ίσως το πιο σημαντικό και διάσημο είναι η βιταμίνη C. Αποτελεί την κατεξοχήν αμυντική βιταμίνη. Συμμετέχει σε πληθώρα μεταβολικών διεργασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Κύριες πηγές βιταμίνης C αποτελούν τα φρούτα και τα λαχανικά με κυριότερα το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τις φράουλες, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, τα φραγκοστάφυλα, τα σταφύλια,  το σπανάκι, το λεμόνι. Ακόμη η βιταμίνη Ε αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, που προστατεύει τον οργανισμό μας από τη δράση των ελευθέρων ριζών, σχετίζεται με την παραγωγή ουσιών όπως η ιντερλευκίνη που ενισχύουν την άμυνα και προφυλάσσουν τον οργανισμό. Βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα φυτικά έλαια, όπως ελαιόλαδο και άλλα σπορέλαια, στις φυτικές μαργαρίνες, σε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια. Ένα όχι και τόσο γνωστό συστατικό είναι ο ψευδάργυρος. Αποτελεί ένα σημαντικότατο συστατικό για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ελλείψεις σε ψευδάργυρο εντοπίζονται κυρίως σε αθλητές και παιδιά και μπορεί να μειώσουν σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού. Καλές πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα θαλασσινά και τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας και τα πουλερικά, το αυγό. Ακόμη το άγνωστο σε πολλούς σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό ενός από τους πιο ισχυρούς αμυντικούς μας μηχανισμούς, της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης. Το σελήνιο θα το βρείτε στα θαλασσινά, σε ξηρούς καρπούς όπως τα Brazilian nuts, σε ολικής αλέσεως δημητριακά. Και τέλος τα αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες που εισέρχονται στον οργανισμό μας ή παράγονται σε μεγάλα ποσά και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας έτσι τα κύτταρά μας πολύ πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις και ιώσεις. Συστατικά όπως πολυφαινόλες, προανθοκυανιδίνες κ.α. κρίνονται σήμερα απαραίτητα για την βέλτιστη λειτουργία και άμυνά μας. Θα τα βρούμε στα φρούτα και στα λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στο κόκκινο κρασί, σε ροφήματα και φυσικά αφεψήματα όπως το τσάι, το χαμομήλι, σε ξηρούς καρπούς.

Πώς θα συνοψίζατε τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μιας «ιδανικής» διατροφής για τη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού μας;

* Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Τουλάχιστον 2 – 3 φρούτα και 1 μεγάλη σαλάτα ημερησίως είναι απαραίτητα.

* Καταναλώνετε λιπαρά ψάρια (όπως σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος) και θαλασσινά τουλάχιστον στις 2 φορές την εβδομάδα.

* Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών και προϊόντων ολικής αλέσεως.

* Αυξήστε την κατανάλωση ξηρών καρπών όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα Brazilian nuts

* Προτιμάτε φυτικά έλαια για το φαγητό και το μαγείρεμα, όπως το ελαιόλαδο

* Πίνετε αρκετά υγρά με τη μορφή νερού, χυμών φρούτων και λαχανικών, φυσικών αφεψημάτων.

* Αποφύγετε στερητικές δίαιτες.