Πριν από 40 χρόνια, κανένα ζευγάρι δεν χώριζε έτσι απλά επειδή υπήρξε μία απιστία -ή και δύο, ή και πέντε… Κανείς δεν ήθελε να διαλύσει την οικογένειά του εύκολα αλλά και τα απλά ζευγάρια θεωρούσαν θέμα χαμηλής σημασίας την απιστία, ειδικά από την πλευρά του άντρα. Πριν από λίγα χρόνια, τα ζευγάρια άρχισαν να χωρίζουν πολύ εύκολα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Γιατί είχαν κουραστεί να ακούνε από τους παλαιότερους ότι η απιστία δεν είναι κάτι σοβαρό. Δεν το διαπραγματεύονταν καθόλου και περνούσαν έτσι απλά στην επόμενη σχέση.

Και φτάσαμε στο σήμερα, με μία μίξη αντιδράσεων και ένα μοίρασμα στη γνώμη πάνω στο ‘καυτό’ αυτό θέμα. Να μείνω ή να φύγω; Να κάνω σκηνή ή να αποχωρήσω με αξιοπρέπεια; Να το προσπεράσω; Κανείς δεν είναι κανενός; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μία στάνταρ απάντηση ή λύση. Κάθε άνθρωπος αλλά και κάθε σχέση, έχει το δικό του υπόβαθρό, το δικό του τρόπο αντιμετώπισης και τη δική του φιλοσοφία απέναντι στη ζωή γενικότερα. Επομένως, προτού πάρεις την τελική απόφαση, καλό είναι να βάλεις τα πράγματα κάτω και να σκεφτείς:

  • Πόσο σημαντική είναι αυτή η σχέση; Είστε μαζί λίγους μήνες; Είστε μαζί πολλά χρόνια; Πόσο κοντά έχετε έρθει και πόσο πολύ έχεις επενδύσει σε αυτόν τον άνθρωπο; Δεν υπάρχουν απαντήσεις αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να κάνεις εσύ η ίδια στον εαυτό σου όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις ένα θέμα. Η σημασία της σχέσης δεν είναι ανάλογη της διάρκειας αλλά και πάλι, εσύ θα το κρίνεις αυτό.
  • Θα μπορέσεις να συνεχίσεις κανονικά; Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι αν συμβεί μία φορά, θα ξαναγίνει. Αν και ισχύει σε αρκετές περιπτώσεις, τίποτα δεν είναι απόλυτο. Ένας άνθρωπος μπορεί να το κάνει μία φορά από περιέργεια, για μία και μοναδική επιβεβαίωση της γοητείας του ή επειδή ήπιε πολύ και το ξέχασε την επόμενη κιόλας μέρα. Το θέμα είναι αν εσύ θα μπορέσεις να συνεχίσεις κανονικά σε περίπτωση που παραμείνεις. Αν είναι να επιρρίπτεις συνέχεια ευθύνες και να περιμένεις τη σωστή στιγμή για να του το ‘χτυπήσεις’, τότε ίσως να μην αντέξεις να συνεχίσεις αυτήν τη σχέση.
  • Άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε. Ακόμα κι αν εσύ είσαι πάντα πιστή και δεν έχεις δει ερωτικά άλλον άντρα, δεν σημαίνει ότι δεν κάνεις άλλου τύπου σφάλματα. Αν η φιλοσοφία της ζωής σου υποστηρίζει ότι κανείς δεν είναι κτήμα του άλλου και ότι είναι ανθρώπινο να συμβεί, τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο να το αποδεχθείς, να συγχωρήσεις και να προχωρήσεις παρακάτω με τον ίδιο άνθρωπο.
  • Μίλησε μαζί του. Μπορεί να εκπλαγείς με αυτά που έχει να σου πει. Μπορεί να βιώνει μία πολύ δύσκολη περίοδο ψυχολογικά και να μην έχει θελήσει να το μοιραστεί μαζί σου. Μπορεί απλά να ένιωθε απομακρυσμένος από εσένα και να αναζητούσε κάποια να του επιβεβαιώσει ότι αξίζει σαν άνθρωπος ή εραστής. Μπορεί απλά να μην σκεφτόταν και να ήταν ένα λάθος που δεν θα ξαναέκανε εύκολα.
  • Στην τελική, χώρισε. Κανείς δεν σου υπαγορεύει τι να κάνεις. Η απάντηση είναι καθαρά δική σου, με βάση το αξιακό σύστημα και την προσωπικότητά σου. Αν θεωρείς ότι είναι απαράδεκτο και δεν θέλεις ούτε να το συζητήσεις, τότε αυτό να κάνεις και να σεβαστείς αυτό που νιώθεις. Κάποιες σχέσεις πρέπει να τερματίζουν ακόμα κι αν το αίτιο είναι στενάχωρο και βασανιστικό.