Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο αλλά οι λόγοι ποικίλουν και διαχωρίζονται σε σωματικούς και ψυχολογικούς. Οι πιο κλασικοί ιατρικοί λόγοι που μειώνουν την ερωτική επιθυμία των ανδρών μπορεί να είναι:

  1. Μείωση της τεστοστερόνης, άρα και της λίμπιντο που έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο του να μεγαλώνεις.
  2. Μπορεί να βιώνει κατάθλιψη ή μεγάλο στρες στη δουλειά και αυτό να τον οδηγεί στην κατάχρηση αλκοόλ, καφεΐνης ή ναρκωτικών που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία και απόδοση.
  3. Μπορεί να έχει κάποια ιατρική πάθηση που δεν γνωρίζει και αυτή να επηρεάζει τη στυτική λειτουργία.
  4. Σεξουαλική διαταραχή που έχει εκδηλωθεί λόγω παλιού τραύματος και που τώρα αναδύθηκε λόγω προβλημάτων στο γάμο ή τη σχέση
  5. Η σεξουαλική λειτουργία μειώνεται αν ένας άντρας προτιμά να βλέπει ερωτικές ταινίες και να αυτοικανοποιείται αντί να κάνει έρωτα με τη σύντροφό του.
  6. Δεν κοιμάται. Μπορεί να είναι εξαιτίας του ερχομού του παιδιού, λόγω άγχους ή άλλων ψυχολογικών προβλημάτων.Ψυχολογικά αίτια:
    • Αν μιλήσεις ανοιχτά μαζί του, ίσως παραδεχτεί ότι έχει θυμώσει μαζί σου για κάτι πολύ συγκεκριμένο και δεν το εκφράζει.
    • Μπορεί να νιώθει ότι γίνεσαι επικριτική μαζί του και θες να τον ελέγχεις στα πάντα.
    • Ίσως απλά βαριέται. Η καθημερινή ρουτίνα σε κάνει δεδομένη και το πάθος έχει σβήσει.
    • Αν πάμε βαθύτερα, οι άνθρωποι που έχουν θέματα οικειότητας και δέσμευσης, τείνουν να αποστασιοποιούνται από τη σύντροφο ή τη σύζυγό τους όταν είναι σε μία σχέση.

    Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

    Παραδέξου ότι υπάρχει πρόβλημα και εντόπισε ποιο είναι ακριβώς.

    Επικοινώνησε αυτά που νιώθεις και σκέφτεσαι στο σύντροφό σου γιατί είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσετε.

    Ζήτησε βοήθεια από ειδικό (ψυχολόγο ή σεξολόγο) για να σε καθοδηγήσει σωστά και να δεις τι μπορείς να κάνεις από την πλευρά σου.

    Αναζωογόνησε τη σχέση με ρομαντισμό, γλυκιά συμπεριφορά απέναντί του και φυσικά νέα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα που δεν είχες ανακαλύψει μέχρι σήμερα.

    Σταμάτα να το σκέφτεσαι και κάνε πράγματα για εσένα. Όσο πιο πολύ το αναλύεις και ανησυχείς, δημιουργείς μεγαλύτερο άγχος και προσδοκίες και δεν βοηθάς το σύντροφό σου να χαλαρώσει και να ‘ξεμπλοκάρει’.