Η συζήτηση είναι δούναι και λαβείν αλλά πολλοί άνθρωποι, είτε ξέρουν μόνο να παίρνουν είτε να αποκόβονται από την επαφή. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε εκπαιδευτεί να ακούμε και οι έντονοι ρυθμοί της ζωής μας αποθαρρύνουν από το να το κάνουμε και όλοι έχουμε επιδείξει ανάλογη συμπεριφορά σε κάποιο συνάδελφο ή συγγενή.

Μάθετε να συγκεντρώνεστε. Αν καταπιάνεστε με 100 διαφορετικά πράγματα, είναι λογικό να μην συγκεντρώνεστε και το μυαλό σας να ταξιδεύει αλλού ενώ μιλάτε. Ο διαλογισμός είναι μία καλή μέθοδος για να οξύνετε τη συγκέντρωσή σας. Βρείτε δύο λέξεις που σας βοηθούν και εισπνεύστε όταν λέτε την πρώτη και εκπνεύστε στη δεύτερη. Μόνο έτσι θα μένετε στο εδώ και τώρα χωρίς να αποσπάστε από εξωτερικούς παράγοντες ή από τον κατακλυσμό σκέψεων.

Αντισταθείτε στην επιθυμία να διακόψετε. Ακόμα κι αν είναι για να δείξετε ενσυναίσθηση ή για να δώσετε μία πολύ καλή συμβουλή, αν διακόψετε, κάνετε την κουβέντα για εσάς και όχι για το άλλο άτομο που προσπαθεί να σας πει κάτι. Αυτό που θα έπρεπε να σκέφτεστε είναι με ποιο τρόπο θα ακούσετε ώστε να δείξετε υποστηρικτική.

Δεχθείτε τη σιωπή. Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε άβολα όταν υπάρχει κενό στη συζήτηση και βιαζόμαστε να πούμε κάτι για να το γεμίσουμε. Ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσετε είναι με το να παίρνετε καθημερινά λίγο χρόνο στην ησυχία (χωρίς μουσική, τηλεόραση ή ομιλίες). Έτσι θα μάθετε να επικοινωνείτε ακόμα και μέσα από τη σιωπή ενώ οι σχέσεις σας θα γίνουν βαθύτερες και πιο ουσιαστικές.

Εξάσκηση. Κάθε διάλογος είναι μία ευκαιρία για να εξασκήσετε τους μυς της ακρόασης. Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά αξίζει τον κόπο. Εξάλλου το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε σε κάποιον είναι η ενεργή παρουσία μας χωρίς να ασκούμε κριτική.