Η γυμναστική στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο, το όργανο που χρειάζεται δέκα φορές περισσότερη ενέργεια από το υπόλοιπο σώμα χωρίς να κάνει διάλειμμα. Διεγείρει την παραγωγή νευροτορφινών, χημικές ενώσεις που επιτρέπουν στα νευρικά κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους αποτελεσματικά μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Γύμνασε τον εγκέφαλο. Για να παραμείνεις πνευματικά νέα, κάνε τουλάχιστον 20 με 40 λεπτά σωματική άσκηση την ημέρα. Θέλεις να διεγείρεις το μυαλό με ένα συνδυασμό αερόβιας δραστηριότητας, προπόνησης ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Η μάθηση νέων δεξιοτήτων είναι άλλος ένας τρόπος να βελτιώσεις τη γνωστική λειτουργία.

Κινήσου καθημερινά. Η ακόλουθη άσκηση κρατά το μυαλό και το σώμα εύπλαστα και ευκίνητα. Αν θυμάσαι να γυμνάζεσαι καθημερινά, θα ξεχνάς λιγότερο και θα γίνεις πολύ πιο αισιόδοξη.

Η άσκηση σταυρωτά πηδηματάκια. Αυτή η κίνηση βελτιώνει τη σύνδεση μυαλού σώματος από τη στιγμή που ο εγκέφαλος υπαγορεύει το προς τα πού θα πάνε τα πόδια σας. Είναι πάρα πολύ απλή. Φέρτε τα άκρα σας χαλαρά κοντά και ανοίξτε ελαφρώς τα πόδια. Πηδήξτε τεντώνοντας στο πλάι τα χέρια και έχοντας ανοιχτά τα πόδια και προσγειωθείτε φέρνοντας το δεξί πόδι μπροστά από το αριστερό (σταυρωμένα). Στο επόμενο πηδηματάκι, φέρτε το αριστερό πόδι μπροστά από το δεξί. Συνεχίστε άλλες τρεις φορές με το κάθε πόδι.

3 tips για πιο έξυπνη άσκηση

  1. Αλλάξτε τη θέα. Αν κάνετε συνέχεια ποδήλατο στο σπίτι, αλλάξτε κάνοντας τζόγκινγκ έξω. Αν τρέχετε στο πάρκο, δοκιμάστε να τρέξετε σο βουνό. Μία νέα τοποθεσία κρατά το πνεύμα σε εγρήγορση.
  2. Βρείτε παρέα. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μεγάλα κοινωνικά δίκτυα έχουν μικρότερο ρίσκο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Κάντε τένις με ένα φίλο ή γυμναστείτε σε γκρουπ στο γυμναστήριο.
  3. Δοκιμάστε νέα πράγματα. Αναζητήστε ασκήσεις με χορό και μουσική ή συμβουλευτείτε ένα γυμναστή για να σας μάθει τεχνικές που δεν είχατε σκεφτεί.