Τα φρέσκα φρούτα δείχνουν να μαλακώνουν, να ξηραίνονται και να χάνουν τη γλυκιά γεύση τους πριν καν προλάβουμε να τα απολαύσουμε. Και όταν ξεκινά η φθορά τους, χάνουν και όλα τα θρεπτικά συστατικά. Το πρώτο βήμα είναι να αγοράζουμε φρούτα από τοπικά μαγαζιά όπου γνωρίζουμε ότι η ποιότητα είναι καλή. Στη συνέχεια, πρέπει να πλένουμε πάντοτε καλά τα φρούτα πριν τα σερβίρουμε αλλά και να ξέρουμε πώς θα τα αποθηκεύσουμε σωστά.

Σταφύλια: όσο πιο σκούρο είναι το σταφύλι, τόσο πιο πλούσιο είναι σε ρεσβερατρόλη και σε αντιοξειδωτικό βαλανοκετόνη. Για να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους, δείτε αν έχουν μαλακά σημεία και βρείτε το κοτσάνι που είναι και το πρώτο που χαλάει. Τα σταφύλια πρέπει να κλείνονται αεροστεγώς και να τα βάζετε στην πλαστική σακούλα από όπου τα αγοράσατε και να τα κρατάτε στο ψυγείο έως και 10 μέρες.

Μύρτιλα: κι εδώ παίζει ρόλο το σκούρο χρώμα ενώ είναι ένα φρούτο που προστατεύει από καρδιακά νοσήματα λόγω των υψηλών επιπέδων σε ανθυοκυανίνες. Αποθηκεύστε τα σε χώρο όπου μπορούν να κινηθούν εύκολα και πετάξτε τα ‘χτυπημένα’ ή μουχλιασμένα μύρτιλα.

Ροδάκινα: Διαλέξτε τα κίτρινα που περιέχουν περισσότερη μπέτα καροτίνη από τα λευκά. Για να προσθέσετε 3 με 5 ημέρες στη διάρκεια ζωής τους, βάλτε στο ψυγείο αλλά σε άλλο σημείο από τα υπόλοιπα προϊόντα γιατί απελευθερώνουν αιθυλένιο που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά τα άλλα φρούτα.

Κεράσια: καταλαβαίνετε ότι είναι φρέσκα όταν κόβετε το κοτσάνι τους χωρίς να σπάσει. Τυλίξτε τα σε ένα κομμάτι χαρτί ή πετσέτα κουζίνας και βάλτε στο ψυγείο έως και 3 εβδομάδες.

Τα φρούτα που απορροφούν πιο εύκολα τα φυτοφάρμακα και για αυτό θα πρέπει να προτιμάτε τα οργανικά, είναι τα μήλα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, οι φράουλες, τα κεράσια, τα εισαγόμενα σταφύλια και τα αχλάδια.