Από πού προέρχονται τα επώνυμα: Αρώνης, Βουτσάς, Ζερβός, Κατσιφάρας και εκατοντάδες άλλα; Η προέλευση των επωνύμων και η ερμηνεία τους με βάση ειδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, επαγγέλματα αλλά και παρατσούκλια.

Αρώνης: Προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη «αρ» που σημαίνει χωράφι

Βουτσάς: Προέρχεται από την αρβανίτικη λέξη «βούτσα» που σημαίνει «ξύλινο μικρό βαρέλι», που το γέμιζαν νερό οι γυναίκες και το μετέφεραν σπίτι

Ζερβός: Ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι

Κατσιφάρας: Είναι ο αρχηγός που φρόντιζε όλη τη φάρα, την οικογένεια

Ντερπεντέρης: Αυτός που συνήθιζε να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, και διασκέδαζε. Από το «ντερ-πε-ντερ» που σημαίνει από πόρτα σε πόρτα

Ρούσσος: Αυτός που είναι ξανθός με λευκή επιδερμίδα

Σόρας: Παρατσούκλι που έδιναν σε ανθρώπους με μελαψή όψη και ιδιαίτερη σκληράδα και ψυχραιμία

Τζιώρας: Είναι ο ξεροκέφαλος, ο άνθρωπος που δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του

Φλέσσας: Ο πολυλογάς ή ο κήρυκας, αυτός που μιλάει πολύ, ακόμη και ο λόγιος

Αρβανίτικες ρίζες

Οι Αρβανίτες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας που έχει προκαλέσει πολλές διαμάχες και μεγάλη συζήτηση. Η αρβανίτικη γλώσσα δεν υπήρξε γραπτή και λόγω των συνθηκών της ζωής των πληθυσμών που την μιλούσαν στον ελλαδικό χώρο παρουσιάζει διαφοροποιήσεις μέσω προσμίξεων και δανείων.
Η έκδοση αυτή δεν είναι ένα επιστημονικό σύγγραμμα. Επώνυμα με αρβανίτικη ρίζα που συναντώνται στον ελλαδικό χώρο ετυμολογούνται εμπειρικά, μέσω της ένταξής τους σε φράσεις αυτής της γλώσσας ώστε να αποδοθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά το αρχικό τους νόημα. Επώνυμα που στα ελληνικά δεν σημαίνουν τίποτα στα αρβανίτικα είναι ξεκάθαρα. Περιπτώσεις όπως π.χ. το επώνυμο Φλέσσας που σημαίνει πολυλογάς ρίχνουν ακόμα περισσότερο φως σε κομμάτια της ιστορίας μας για τα οποία νομίζουμε ότι όλα έχουν λεχθεί. Ειδικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα, επαγγέλματα ακόμα και προσβλητικά παρατσούκλια που κάποτε δόθηκαν με ή χωρίς κακεντρέχεια είναι πλέον επώνυμα οικογενειών και ανθρώπων που δεν ξέρουν ή δεν φαντάζονται τι σημαίνουν.
Εάν λοιπόν το επώνυμό σας είναι λίγο περίεργο, ρίξτε μια ματιά σε αυτό το βιβλίο. Μπορεί να ανακαλύψετε κάτι που θα σας εκπλήξει!

Ακολουθήστε το στο Google News