Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν τα εκπληκτικά ιατρικά αλλά και καλλυντικά αποτελέσματα που έχει το ρόδι. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που επιλέγεται ως κύριο συστατικό σε καλλυντικές συνθέσεις.

Το ρόδι και τα πολύτιμα συστατικά του

Το ρόδι περιέχει βιταμίνες C, Κ, φυλικό οξύ και κάλιο, σημαντικές ουσίες για τη διατήρηση μιας όμορφης υγιού επιδερμίδας. Προσφέρουν λάμψη, ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό και τη σφριγηλότητά της.

Επίσης είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πολυφαινόλες, ένα από τα πιο σημαντικά όπλα κατά της πρόωρης γήρανσης και των ελεύθερων ριζών. Αν πιστεύετε ότι το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι είναι τα καλύτερα στοιχεία για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, πρέπει να αναθεωρήσετε: Το εκχύλισμα ροδιού περιέχει ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινόλων. Πιο συγκεκριμένα είναι 3 φορές πιο πλούσιο σε τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Αυτά τα συστατικά προστατεύουν από τη φωτογήρανση. Συμπτώματα αυτής είναι οι λεπτές γραμμές, ρυτίδες, δυσχρωμίες, ο θαμπός τόνος, η απώλεια ελαστικότητας και η ανομοιόμορφη υφή.

Επιπλέον, χάρη στις τανίνες, το εκχύλισμα ροδιού έχει σημαντικές στυπτικές ιδιότητες, συσφίγγει τους πόρους και είναι αποτελεσματικό ως προς την εξισορρόπηση των λιπαρών περιοχών του προσώπου.

Αυτό το γνωρίζατε;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρόωρα σημάδια γήρανσης οφείλονται κυρίως στις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από τη μόλυνση, τον ήλιο και το στρες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που διαβρώνουν τους ιστούς του οργανισμού και κατ’ επέκταση του δέρματος μέσω της διαδικασίας που λέγεται οξείδωση. (Κόψτε, για παράδειγμα, ένα μήλο και αφήστε το για λίγη ώρα. Το μήλο θα μαυρίσει εξαιτίας της οξείδωσης.) Ετσι πολλά καλλυντικά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Μια τέτοια ομάδα είναι οι πολυφαινόλες που συναντάμε στο ρόδι, το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί κ.ά..