Οι προσπάθειες του παιδιού σε πρώιμο στάδιο να γράψει μοιάζουν περισσότερο με μουτζούρες και γραμμές, παρά με λέξεις και προτάσεις. Αυτό όμως είναι το πρώτο βήμα στη μάθηση και είναι κάτι που απολαμβάνουν να κάνουν με μαρκαδόρους ή κηρομπογιές σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί. Σταδιακά, η ικανότητά τους στη ζωγραφική και το γράψιμο γίνεται διακριτή και βελτιώνεται βήμα βήμα.

12 έως 18 μηνών

Στους τελευταίους μήνες του πρώτου έτους, οι πρακτικές ικανότητες του μωρού βελτιώνονται σταθερά. Όταν συμπληρώσει το πρώτο έτος όμως, αρχίζει να αρπάζει μολύβια και μαρκαδόρους και ξεκινά τον πειραματισμό. Στους 13 μήνες, κάποια παιδιά κάνουν ήδη μουτζούρες με ένταση, ενώ άλλα τώρα ξεκινούν τις δοκιμές. Αν το δικό σας παιδί αργεί, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάθε παιδί αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό και συνήθως όλα φτάνουν σε αυτήν τη φάση γύρω στους 16 μήνες.

19 έως 25 μηνών

Οι μουτζούρες αποκτούν σχήμα αλλά τα γράμματα και οι αριθμοί δεν είναι ακόμα ευδιάκριτοι. Αλλά λατρεύει να διαλέγει μολύβια σε διαφορετικά χρώματα και τώρα πειραματίζεται σε τοίχους και λευκούς καναπέδες! Μιμείται τις ευθείες γραμμές και ζωγραφίζει σε όλη την επιφάνεια του χαρτιού.

26 έως 30 μηνών

Γύρω στους 30 μήνες, τα παιδιά γίνονται σταδιακά καλλιτέχνες. Ενδιαφέρονται περισσότερο για το χρωματισμό και προσπαθούν να αναπαραστήσουν αληθινά αντικείμενα. Ακόμα κι αν εσείς συνεχίζετε να το βλέπετε σαν μουτζούρα, το παιδί το βλέπει ως ένα φίδι ή κάποιο άλλο ζώο. Το πιο πιθανό είναι ότι συνδυάζει το σχέδιο με λέξεις ή γράμματα που ξεκινά να μαθαίνει.

31 έως 36 μηνών. Μέχρι τα 2μιση, το παιδί είναι σε θέση να κρατά ένα χοντρό μολύβι στη σωστή στάση. Μπορεί να κάνει κινήσεις με το μολύβι και να σχεδιάζει κάποια γράμματα ή τριγωνικά σχέδια. Κάποια παιδιά μπορούν να γράψουν το όνομά τους μέχρι τα τρίτα γενέθλια. Όπως και να’χει, μην πιέζετε το παιδί να κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμο. Θα το ανακαλύψει σιγά σιγά. Αν όμως διαπιστώσετε ότι δεν κάνει ούτε μουτζούρες μέχρι το 16ο μήνα, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.