Ηλιακή ακτινοβολία

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν δυσχρωμίες. Οι πανάδες παρατηρούνται συνήθως στις περιοχές που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως το πρόσωπο, τα χέρια και το ντεκολτέ. Η έκτασή τους εξαρτάται από την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας αλλά και από την αθροιστική διάρκεια παραμονής μας στον ήλιο σε βάθος χρόνων, ακόμα κι από την παιδική ηλικία.

Ορμόνες

Τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν υψηλές ποσότητες οιστρογόνων και η εγκυμοσύνη προκαλούν ορμονικές αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν την υπερπαραγωγή της μελανίνης. Τα σημάδια που δημιουργούνται είναι ευρύτερα γνωστά ως χλόασμα. Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι η εμφάνιση των δυσχρωμιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομική προδιάθεση. Οι δυσχρωμίες που οφείλονται σε ορμονικά αίτια εμφανίζονται συνήθως στα μέτωπο, ζυγωματικά και στο άνω χείλος.

Τραύματα της επιδερμίδας

Οι μεταφλεγμονικές δυσχρωμίες (ή αλλιώς μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση) προκαλούνται όταν το δέρμα ερεθίζεται. Για παράδειγμα, το σπάσιμο των σπυριών ή ακόμα και το αποτριχωτικό κερί μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Άλλες αιτίες είναι η ακμή και το έκζεμα. O συνδυασμός του ήλιου με τα οξέα απολέπισης ή κάποια άλλης φωτοευαίσθητης ουσίας χρειάζεται προσοχή. Γι’ αυτό καλό είναι να χρησιμοποιείτε οξέα τους μήνες που δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια και οπωσδήποτε να φοράτε υψηλό δείκτη αντηλιακής προστασίας.