Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα δεν είναι ακριβώς θάλασσα αλλά μια λίμνη που παρόμοιά της δεν υπάρχει σε όλον τον πλανήτη.

Καταρχήν, ακόμα και αν κάποιος δεν ξέρει κολύμπι, εκεί μπορεί άνετα να επιπλεύσει. Ο λόγος; Η περιεκτικότητά της σε αλάτι είναι 10 φορές περισσότερη από οποιαδήποτε θάλασσα. Δεύτερον, στη Νεκρά θάλασσα απουσιάζει κάθε ίχνος ζωής εξαιτίας του ότι περιέχει  περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (δηλαδή χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ) με αποτέλεσμα κανείς μικροσκοπικός οργανισμός να μην μπορεί να επιβιώσει.

Ακούγεται οξύμωρο αλλά από αυτόν ακριβώς τον λόγο προκύπτουν οι θαυμαστές ιδιότητες της Νεκράς θάλασσας για την υγεία, την ομορφιά, την ανανέωση της επιδερμίδας, αλλά και για την ίαση δερματολογικών παθήσεων όπως ψωρίαση, έκζεμα, ακμή κ.ά.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες και έρευνες, το νερό της Νεκράς θάλασσας με τα 21 διαφορετικά μέταλλα (Dead Sea minerals) και το πλούσιο σε πρωτεΐνες νερό της είναι η καλύτερη φυσική άμυνα για την καταπολέμηση της γήρανσης, ενώ τα πλούσια αποθέματα σε οργανικά υπολείμματα φυκιών προσφέρουν και ενυδάτωση, σύσφιξη και αναζωογόνηση του δέρματος.

Αν σκοπεύετε να πάτε ταξίδι, αξίζει να εξετάσετε και αυτόν τον προορισμό που είναι σίγουρο ότι θα σας μείνει αξέχαστος (στην παραλία της Νεκράς Θάλασσας υπάρχουν αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες). Αν πάλι δεν έχετε τη δυνατότητα, υπάρχει και άλλη λύση: Τα καλλυντικά εμπλουτισμένα με συστατικά της Νεκράς θάλασσας τα οποία γίνονται ανάρπαστα.

Dead Sea Minerals

Το top 10 των μεταλλικών (ορυκτών) αλάτων της Νεκράς Θάλασσας

Μαγνήσιο: Δυναμώνει τους ιστούς του δέρματος, βελτιώνει τον μεταβολισμό των κυττάρων, διεγείρει τη σύνθεση πρωτεϊνών και συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας.

Βρώμιο: Ανακουφίζει το δέρμα και τους μύες και καταπολεμά τις ευρυαγγείες.

Ιώδιο: Βοηθάει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Θειάφι: Βιταμινούχος, αντισηπτικός και αντιβακτηριδιακός παράγοντας που δρα κατά της ακμής και διάφορων δερματικών παθήσεων, όπως έκζεμα και ψωρίαση.

Ποτάσσιο: Ρυθμίζει την υγρασία στο δέρμα. Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει έντονη ξηρότητα και άλλες διαταραχές.

Ασβέστιο: Δυναμώνει την κυτταρική μεμβράνη.

Νάτριο: Βελτιώνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, ανακουφίζει από τις μυϊκές κράμπες και την δυσκαμψία, ενώ παράλληλα διατηρεί ευνοϊκό περιβάλλον στο εσωτερικό των κυττάρων του δέρματος.

Ψευδάργυρος: Διευκολύνει την ανανέωση των κυττάρων και διεγείρει την σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης. Επίσης ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, είναι αντιφλεγμονώδες και προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Μαγγάνιο:  Πολύ γνωστό για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες ανάμεσα σε όλες τις ανόργανες, μεταλλικές ουσίες. Αυξάνει την μικροκυκλοφορία του αίματος μέσω της οποίας προωθείται καλύτερο αποτέλεσμα αντιγήρανσης και βελτιώνει ταυτόχρονα την κατάσταση των συνδετικών ιστών.

Βόριο: Ανακουφίζει από την ψωρίαση και την ψωριασική αρθρίτιδα.