Αν το παιδί θέλει κι άλλη ανεξαρτησία, μπορείτε να του δώσετε κάποιες ευθύνες. Είναι όμως πολύ φυσιολογικό να έχετε δισταγμούς ως προς το τι επιτρέπεται σε ένα παιδί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Πάμε να δούμε μερικά πράγματα της καθημερινότητας και πώς θα τα χειριστείτε.

Να κάνει μπάνιο μόνο του. Μπορεί να μπει μόνο του στην ντουσιέρα και να πλυθεί, αλλά μέχρι τώρα ίσως χρειαζόταν βοήθεια με το σαμπουάν και με το τηλέφωνο του μπάνιου. Αν μπορεί να τα χειριστεί μόνο του τώρα, μπορεί και χωρίς εσάς. Παρόλα αυτά, μείνετε σε απόσταση ασφαλείας το πρώτο διάστημα και τοποθετήστε ένα χαλάκι που δεν γλιστράει έξω από την μπανιέρα.

Να μαγειρεύει στο φούρνο. Τα παιδιά δεν μπορούν να μαγειρεύουν χωρίς επίβλεψη μέχρι το γυμνάσιο. Ακόμα κι αν είναι σε θέση να αναποδογυρίζει τις τηγανίτες, όλα εξαρτώνται από το επίπεδο ωριμότητας και τον έλεγχο του αυθορμητισμού του. Μην το αφήνετε να κρατά το τηγάνι και να μην είναι μόνο του κοντά σε νερό που βράζει ή σε ανοιχτό μάτι.

Να χρησιμοποιεί μόνο του δημόσιες τουαλέτες. Συνήθως είναι οκ, αρκεί να είστε έξω από την πόρτα. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στις γυναικείες τουαλέτες.

Να πάρει χάπι. Σε αυτήν την ηλικία, έχουν ήδη δοκιμάσει να καταπιούν χάπι. Αν όχι, βάλτε το να κάνει το ίδιο με μία σταγόνα σοκολάτας στη γλώσσα και μετά να την καταπιεί με τη βοήθεια λίγου νερού. Ή δοκιμάστε με ένα μικρό κουφετάκι.

Να ψωνίσει στο μανάβικο. Αν πάτε στο σούπερ μάρκετ, μπορείτε να το αφήσετε να πάει στο μανάβικο για να διαλέξει φρούτα και λαχανικά, αρκεί να μην το χάσετε από τα μάτια σας. Πριν φύγει, πείτε τους κανόνες: να επιστρέψει αμέσως αφού τελειώσει και να μην πάει αλλού.