Ο χρόνος διάρκειας του θηλασμού ποικίλει από περίπτωση σε περίπτωση. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες, αλλά υπάρχουν μαμάδες που παρατείνουν τη διαδικασία για όσο θέλει το παιδί. Κι ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πόσο πρέπει να θηλάσουμε, υπάρχουν ειδικοί που προτρέπουν τη μητέρα να το κάνει μέχρι το παιδί να φτάσει τα 2 έτη. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Παρέχει την ιδανική θρέψη για ένα μωρό. Συνεχίζει να επωφελείται από την πρωτεΐνη, τα λίπη, τη βιταμίνη Α και άλλα θρεπτικά στοιχεία.
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν και η διάρκεια του θηλασμού συμβάλει σε αυτό.
  3. Κάνει και τις μαμάδες πιο υγιείς. Οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο του στήθους.
  4. Ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη. Ακριβώς επειδή τα μωρά θηλάζουν και από τα δύο στήθη, έχουν την ευκαιρία να κοιτάζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, κάτι που δεν συμβαίνει με το τάισμα με μπιμπερό. Επομένως, αν δίνετε το μπουκάλι στο μωρό, μπορείτε να αλλάζετε θέσεις και στάσεις.
  5. Ανακουφίζει το μωρό. Είναι η ιδανική ευκαιρία για το μωρό να ανακουφιστεί και να συνδεθεί με τη μητέρα του.
  6. Χαλαρώνει και τις μαμάδες. Όσες και αν είναι οι καθημερινές ανησυχίες και υποχρεώσεις, η μαμά ξέρει ότι αυτή είναι η στιγμή όπου χαλαρώνει και συνδέεται με το μωρό της.
  7. Είναι βολικό. Όταν το μωρό πεινάει, απλά το παίρνετε στο στήθος σας ενώ αυτό αποτρέπει και τις άσχημες μυρωδιές όταν ξεκινήσουν οι στερεές τροφές.