Αν έχετε ξηρή ή/και ευαίσθητη επιδερμίδα, ξέρετε καλά ότι το κρύο μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα σας. Το δέρμα μας είναι γενικά ξηρότερο κατά τον χειμώνα, όπου κυριαρχούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία. Παράλληλα, το φυσικό προστατευτικό φράγμα του δέρματος μπορεί να διαταραχθεί από τον ξηρό εσωτερικό αέρα που δημιουργούν τα συστήματα θέρμανσης, τα οποία αυξάνουν την απώλεια νερού στο δέρμα. Το ενυδατωμένο δέρμα έχει σμηγματογόνους αδένες που παράγουν σμήγμα, το οποίο χρησιμεύει ως προστατευτικό φράγμα κατά της εξάτμισης του νερού, αλλά τα ξηρά, κρύα περιβάλλοντα μπορούν να διαταράξουν την ικανότητα των δερμάτων να αποτρέψουν την απώλεια νερού.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε το δέρμα μας ενυδατωμένο.

1. Ελέγξτε τα συστατικά στα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα μετά από ένα ζεστό ντους για να «κλειδώσετε» την υγρασία στο δέρμα σας. Προτιμήστε τις κρέμες που περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συστατικά: υγροσκοπικά, όπως γλυκερίνη, γαλακτικό οξύ, σορβιτόλη, υαλουρονικό οξύ ή άλφα υδροξυοξέα. Αυτά δεσμεύουν το νερό και αποτρέπουν την απώλεια νερού. Μείνετε μακριά από αρωματισμένα προϊόντα, αντιβακτηριακά προϊόντα και προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ.

2. Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα. Ο υγραντήρας θα παγιδεύσει το νερό στην ατμόσφαιρα και θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα σας.

3. Κάντε σωστά ντους. Προτού μπείτε για μπάνιο, καλό είναι να κάνετε απολέπιση στο στεγνό δέρμα του σώματός σας. Προτιμήστε το μπάνιο με χλιαρό νερό (ακόμη κι αν απολαμβάνετε τα καυτά ντους) και μην πλένεστε για πολλή ώρα (δέκα λεπτά αρκούν). Σκουπίστε το δέρμα σας με ταμποναριστές κινήσεις και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα.

4. Χρησιμοποιείστε τα σωστά προϊόντα. Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια, τα αρωματισμένα προϊόντα και γενικά ό,τι περιέχει αλκοόλ.

5. Αλλάξτε τα ρούχα σας. Φορέστε βολικά ρούχα και αποφύγετε τα μάλλινα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το ξηρό δέρμα σας. Επίσης, καλό είναι να φοράτε γάντια για να προστατεύετε τα χέρια σας από το κρύο.

6. Προσθέστε αυτά τα φαγητά στη διατροφή σας. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα. Η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο φρέσκος σολομός είναι μερικές καλές επιλογές.

7. Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό. Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένες τροφές δεν είναι βλαβερές μόνο για τη σιλουέτα σας, αλλά και για το δέρμα σας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές, κάτι το οποίο είναι αρνητικό για το ήδη επιβαρυμένο δέρμα σας.