Η «Νέα Εστία» κατέχει τον τίτλο του «μακροβιότερου περιοδικού στην ιστορία του ελληνικού λογοτεχνικού Τύπου». Η διάρκειά της, η υπόληψη του εκδοτικού οίκου, το γεγονός ότι από τις σελίδες της πέρασαν σχεδόν όλοι οι έλληνες λογοτέχνες και διανοούμενοι, καθώς και το κύρος των προσωπικοτήτων που διηύθυναν το περιοδικό έχουν εδραιώσει τη φήμη του ως έγκριτου και σοβαρού περιοδικού.

Εμπεριστατωμένα, πολυφωνικά αφιερώματα

Τα αφιερώματα του περιοδικού σε σημαντικές προσωπικότητες του λόγου και των ιδεών αποτελούν συλλογικούς τόμους που λειτουργούν για τον αμύητο αναγνώστη ως εξαιρετικές εισαγωγές στο έργο των συγγραφέων αυτών ενώ εφοδιάζουν τον εξειδικευμένο μελετητή με ανέκδοτα κείμενα, νέες ερμηνείες, κριτικές αποτιμήσεις και επισκόπηση της πρόσληψης του συγγραφέα.

Η διάρκεια του Καζαντζάκη

Το τεύχος 1211 της «Νέας Εστίας» που κυκλοφορεί τα Χριστούγεννα του 1977 είναι το τέταρτο αφιέρωμα του περιοδικού στον κρητικό συγγραφέα, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του. Η «Νέα Εστία» πραγματοποίησε συνολικά πέντε αφιερώματα στον Νίκο Καζαντζάκη. Το πρώτο είχε κυκλοφορήσει στις 15 Νοεμβρίου 1957, λιγότερο από έναν μήνα μετά τον θάνατό του. Δύο χρόνια μετά, τα Χριστούγεννα του 1959, κυκλοφόρησε το δεύτερο αφιέρωμα, με εκτενή κριτικά μελετήματα. Τα Χριστούγεννα του 1971 το τρίτο, δίνοντας έμφαση στον τρόπο που ξένοι μελετητές είδαν το έργο του Καζαντζάκη.

Το αφιέρωμα του 1977 εστιάζει στη διάρκεια του Καζαντζάκη και στην προσέγγιση του φαινομένου Καζαντζάκης. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά τρία μονόπρακτα έργα του, ένα προσωπικό κείμενο του μεταφραστή του στα αγγλικά Κίμωνα Φράιερ, και μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας του με τον Ι. Θ. Κακριδή, τον σουηδό μεταφραστή του Αλέξη Ζορμπά Borje Knös και τον γερμανοεβραίο λόγιο Max Tau, κείμενα που τεκμηριώνουν και ερμηνεύουν την παγκόσμια διάδοση του έργου του Καζαντζάκη. Το πέμπτο αφιέρωμα θα γίνει το 1997.

Μαζί

Γευσιγνώστης

Στον Γευσιγνώστη, που κυκλοφορεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου  με ΤΟ ΒΗΜΑ, ένα πλούσιο τεύχος 150 σελίδων με 80 αλμυρές και γλυκές συνταγές!

 

Δύο μεγάλα αφιερώματα:

Οι καλύτεροι έλληνες σεφ ετοιμάζουν τις πιο σύγχρονες και γευστικές τυρόπιτες!

Αφράτα πιτάκια με φύλλο κρούστας και ανθρακούχο νερό ή σόδα, τυρόπιτα κιουνεφέ με κρεμώδη τυριά, λεμονοθύμαρο και φιστίκια Αιγίνης, τυρόπιτα σε βαζάκι με τραγανό φύλλο κρούστας και μέλι, μιλφέιγ με μους λευκών τυριών και πέστο λιαστής ντομάτας, τυρόπιτα με φέτα, μπέικον και ντομάτα, spring rolls με γραβιέρα και ανεβατό, τάρτα με χωριάτικη ζύμη, ψητά ντοματίνια, καπνιστό τυρί, σχινόπρασο και κουκουνάρι και πολλές ακόμη πρωτότυπες συνταγές!

Ανακατεύουμε μεταξύ τους πρωτότυπα τυριά, τα τυλίγουμε σε όλα τα φύλλα (μέχρι και για spring rolls), σερβίρουμε σε βάζα και μειώνουμε όσο γίνεται τα λιπαρά της. Ο λόγος για την πιο δημοφιλή ελληνική πίτα, η οποία εκσυγχρονίζεται, νοστιμεύει και καλύπτει γευστικά ακόμη και τους πιο απαιτητικούς.

Πεντανόστιμες βελουτέ σούπες του χειμώνα

Αγιορείτικη γαριδόσουπα, σούπα κόκκινο λάχανο, αχλάδι, καρύδια και απάκι, σούπα θαλασσινών, κολοκυθόσουπα βελουτέ με άρωμα μανταρίνι, καλαμπακόσουπα με κάρι και τζίντζερ, πατατόσουπα με τσορίθο ή σαλάμι Λευκάδος και κόκκινο λάχανο, σούπα από μοσχάρι!

Με λαχανικά (κυρίως) αλλά και με κρέας, ψάρι και θαλασσινά είναι ιδανικές για ένα ελαφρύ γεύμα τις κρύες ημέρες.

 

Τα πιο λαχταριστά κέικ σοκολάτας

Κέικ πορτοκαλιού με σοκολάτα, κέικ με κομμάτια μήλου και σοκολάτας, κέικ σοκολάτας με μπανάνες και ρούμι, σοκολατένιο κέικ με μπάλες καρύδας, δίχρωμα ατομικά κεκάκια! Tο σίγουρο είναι ότι δεν θα ξέρουμε ποιο να πρωτοφτιάξουμε.

 

Vegan τυριά

Δεν χρειάζεται να τα ψάχνουμε στα ράφια των σουπερμάρκετ αφού με μακαντέμια, αμύγδαλα και κάσιους φτιάχνουμε από φέτα μέχρι «τυρί» κρέμα!

 

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου με το «ΒΗΜΑ»

Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το φαγητό!

Ο Γευσιγνώστης ξέρει, γιατί το ‛χει ψάξει!

 

Και

ΒHMAgazino.

Και στην απλή έκδοση των €2.