Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο και κάτι που παίρνουμε ως δεδομένο όταν είναι υγιές. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να πιστεύουμε τους μύθους που ακούμε για το πώς διατηρείται το δέρμα νέο και λαμπερό. Πάμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αλήθεια και τι μύθος, σύμφωνα με την καθηγήτρια Σάρα Μπράουν, ερευνήτρια δερματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Dundee.

Αλήθεια- Το δέρμα ανανεώνεται διαρκώς μόνο του. Το δέρμα παρέχει ένα ισχυρό όριο μεταξύ του εσωτερικού περιβάλλοντος του σώματος και του εξωτερικού κόσμου. Τα επιδερμικά κερατινοκύτταρα διαιρούνται συνεχώς για να παράξουν νέα κύτταρα που κινούνται μέσα σε αυτό το στρώμα. Το δέρμα είναι μία πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων που έχουν την ικανότητα να διαιρούνται και να ανανεώνονται μόνα τους.

Μύθος- Πρέπει να πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα για να έχουμε υγιές δέρμα. Το πόσο νερό θα πιούμε δεν επηρεάζει άμεσα το δέρμα. Το δέρμα παίρνει νερό από τη ροή του αίματος μέσω του εσωτερικού στρώματος του δέρματος. Το νερό χάνεται από την επιδερμίδα, ειδικά σε ξηρά περιβάλλοντα. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της δερματικής ενυδάτωσης, γιατί όταν αφυδατωνόμαστε, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Σε έναν υγιή άνθρωπο, τα εσωτερικά όργανα, όπως η καρδιά και οι νεφροί, ελέγχουν την ποσότητα του νερού που καταλήγει στο δέρμα.

Αλήθεια- Το άγχος κάνει κακό στο δέρμα. Το άγχος είναι βασικό αίτιο προβλημάτων της σύγχρονης ζωής, αλλά αρκετές δερματικές παθήσεις επιδεινώνονται από το άγχος, και πιο συγκεκριμένα από τις ορμόνες, όπως η κορτιζόλη.

Μύθος- Η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Η εφηβική ακμή, που μπορεί να επιμένει και στη δεκαετία των 30 και 40, προκύπτει σαν αποτέλεσμα της ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού σε μπλοκαρισμένους πόρους και μικρόβια που ζουν στο δέρμα. Η διατροφή με πολλά λίπη είναι γενικά ανθυγιεινή, αλλά δεν είναι αυτό που προκαλεί ακμή.

Μύθος- Τα λευκά σημάδια στα νύχια σημαίνουν έλλειψη ασβεστίου. Τα νύχια κατασκευάζονται στη μήτρα του νυχιού, μία περιοχή κάτω από το δέρμα. Αν η μήτρα τραυματιστεί ή χτυπηθεί, ο αέρας παγιδεύεται και δημιουργεί μία μικρή ανωμαλία στο σημείο. Χρειαζόμαστε το ασβέστιο για την υγεία των νυχιών, των δοντιών και των οστών αλλά αυτά τα λευκά σημάδια δεν είναι ένδειξη έλλειψης.

Αλήθεια και μύθος- Ο ήλιος είναι καλός για εμάς. Μπορεί να νιώθουμε άλλοι άνθρωποι όταν παίρνουμε βιταμίνη D, αλλά τα διαφορετικά μήκη κύματος έχουν και διαφορετική επίδραση στο δέρμα. Όταν εκτίθεται σε μεγάλη ποσότητα UV, αυτό μπορεί να βλάψει το DNA των κυττάρων του δέρματος και να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη- τη βάση του καρκίνου.